Koerier worden
 

Koerier worden

Koerier worden
opleidingsniveau
vmbo
kans op robotisering
69%
gemiddeld jaarsalaris
€ 22.637,-
vacatures
1161
 

Wat doet een koerier?

Wil jij koerier worden? Hieronder zie je welke opleidingen je voor dit beroep kunt volgen en welke vacatures er zijn voor koeriers. Maar wat doet een koerier eigenlijk? De voornaamste werkzaamheden bestaan uit het ophalen en bezorgen van pakketjes. Dit kunnen kleine pakketjes zijn tot heel grote en zware pakketten. Koeriers gebruiken hiervoor verschillende voertuigen. Zoals een fiets, brommer, motor, auto of bestelwagen. Het is een vrij fysiek beroep. Zeker als fietskoerier maar ook als je koerier bent met een gemotoriseerd voertuig moet je nog veel bewegen. Denk aan het in- en uitstappen, door tuinen naar voorddeuren lopen, trappen op- en aflopen en de pakketjes in- en uitladen. Als koerier dien je daarnaast zo efficiënt en betrouwbaar mogelijk te werken. Tevens dien je klantgericht te zijn en om te kunnen gaan met een grote variëteit aan klanten en bedrijven. Een koerier wordt soms ook wel een pakketbezorger genoemd.

Hoe word ik een koerier?

Als je koerier wilt worden voor het bezorgen van pakketjes met een bus of auto, dien je uiteraard te beschikken over een geldig rijbewijs. De meeste werkgevers verlangen daarbij dat je dit rijbewijs minimaal een half jaar of langer in bezit hebt. Daarnaast wordt bij de functie van koerier vaak als eis gesteld dat je klantvriendelijk bent. Want je ziet over het algemeen vrij veel klanten op een gemiddelde werkdag.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van koerier bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van koerier. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is koerier misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Realistisch

 • fysiek werk
 • werk waarbij je vuil kan worden
 • machines of apparatuur bedienen
 • in de natuur en/of met dieren werken
 • buiten zijn
 • voertuigen besturen

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

 

Toekomst beroep koerier

De kans op robotisering van de werkzaamheden van een koerier bedraagt 69%. Dat betekent dat de kans gemiddeld is dat de taken en werkzaamheden van een koerier binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

Opleidingen en cursussen koerier

Koerier worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor koerier.

Vacatures en salarissen koerier

Het gemiddeld jaarsalaris van een koerier bedraagt € 22.637,-. Bekijk hieronder de vacatures.


Is koerier niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1200 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken realistisch & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Hovenier
 2. Planner
 3. Schilder
 4. Loodgieter
 5. Vrachtwagenchauffeur

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.