Koerier worden
 

Koerier worden

Koerier worden
opleidingsniveau
vmbo
kans op robotisering
69%
gemiddeld jaarsalaris
€ 30.652,-
vacatures
420
 

Wat doet een koerier?

Wil jij koerier worden? Hieronder zie je welke opleidingen je voor dit beroep kunt volgen en welke vacatures er zijn voor koeriers. Maar wat doet een koerier eigenlijk? De voornaamste werkzaamheden bestaan uit het ophalen en bezorgen van pakketjes. Dit kunnen kleine pakketjes zijn tot heel grote en zware pakketten. Koeriers gebruiken hiervoor verschillende voertuigen. Zoals een fiets, brommer, motor, auto of bestelwagen. Het is een vrij fysiek beroep. Zeker als fietskoerier maar ook als je koerier bent met een gemotoriseerd voertuig moet je nog veel bewegen. Denk aan het in- en uitstappen, door tuinen naar voorddeuren lopen, trappen op- en aflopen en de pakketjes in- en uitladen. Als koerier dien je daarnaast zo efficiënt en betrouwbaar mogelijk te werken. Tevens dien je klantgericht te zijn en om te kunnen gaan met een grote variëteit aan klanten en bedrijven. Een koerier wordt soms ook wel een pakketbezorger genoemd.

Hoe word ik een koerier?

Als je koerier wilt worden voor het bezorgen van pakketjes met een bus of auto, dien je uiteraard te beschikken over een geldig rijbewijs. De meeste werkgevers verlangen daarbij dat je dit rijbewijs minimaal een half jaar of langer in bezit hebt. Daarnaast wordt bij de functie van koerier vaak als eis gesteld dat je klantvriendelijk bent. Want je ziet over het algemeen vrij veel klanten op een gemiddelde werkdag.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van koerier bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van koerier. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is koerier misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Realistisch

 • fysiek werk
 • werk waarbij je vuil kan worden
 • machines of apparatuur bedienen
 • in de natuur en/of met dieren werken
 • buiten zijn
 • voertuigen besturen

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van koerier verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een koerier bedraagt 69%. Dat betekent dat de kans gemiddeld is dat de taken en werkzaamheden van een koerier binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een koerier?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 30.652,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een koerier met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend koerier. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Wat is het aangeboden salaris van een koerier over een langere periode? Als je kijkt naar de vacatures van nu en die van een maand tot een jaar geleden, dan is het gemiddeld aangeboden jaarsalaris van een koerier € 24.000. Dat is afgerond bruto € 2.000 per maand. De aangeboden maandsalarissen kunnen echter verschillen. Van € 1.700 per maand tot ongeveer € 2.300 per maand. De laagste salarissen zijn vaak startsalarissen. Hogere salarissen worden geboden voor koeriers met bepaalde werkervaring.Opleidingen en cursussen koerier

Koerier worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor koerier.

Vacatures koerier

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als koerier? Bekijk hieronder de vacatures.


Is koerier niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken realistisch & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Hovenier
 2. Planner
 3. Schilder
 4. Loodgieter
 5. Vrachtwagenchauffeur

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.