Kraamverzorgende worden
 

Kraamverzorgende worden

Kraamverzorgende worden
opleidingsniveau
mbo
kans op robotisering
47%
gemiddeld jaarsalaris
onbekend
vacatures
0
 

Wat doet een kraamverzorgende?

Wil jij kraamverzorgende worden? Hieronder zie je welke opleidingen je voor dit beroep kunt volgen en welke vacatures er zijn voor kraamverzorgenden. Maar wat doet een kraamverzorgende eigenlijk? Werken als kraamverzorgende betekent dat je het gezin tijdens de eerste dagen van de kraamperiode ondersteunt en begeleidt en voorziet van de juiste kennis en vaardigheden zodat zij zelf voor de baby kunnen zorgen. Als kraamverzorgende verricht je de volgende werkzaamheden. Verrichten van voorbereidende en assisterende werkzaamheden bij de thuisbevalling, klaarmaken van de kraamkamer volgens protocol, soms assisteren van de verloskundige bij de bevalling. Draagt zorg voor de dagelijkse controles van moeder en kind. Geeft voorlichting en instructie aan de ouders over alle werk gerelateerde onderwerpen. Verricht soms taken in het dagelijkse huishouden. Waar werkt een kraamverzorgende? Als kraamverzorgende kom je op veel verschillende plekken bij veel verschillende gezinnen (qua cultuur, opleidingsniveau, welstandsniveau, etc.). Meestal ben je in dienst van een kraamzorgorganisatie, generieke zorgaanbieder of werk je als zelfstandige (zzp’er). Om kraamverzorgende te kunnen worden, kun je een speciale opleiding op MBO niveau volgen. Deze heet verzorgende IG kraamzorg. Waar de IG staat voor individuele gezondheidszorg. Een kraamverzorgende wordt soms ook een kraamverzorgster genoemd.

Naar opleidingen en vacatures

Wat is er leuk aan het werk van een kraamverzorgende?

Annemiek Appelman, kraamverzorgende bij Kraamzus, zegt over haar werk: "Ik vind het beroep van kraamverzorgende zo leuk omdat elk gezin een nieuw gezin is, je aan het begin van nieuw leven staat en daarmee ouders mag helpen. Daarnaast doe je vaak licht huishoudelijk werk wat alleen maar fijn is om te doen voor de moeder die er nog niet aan toe is. De afwisseling van gezinnen, het spannende moment op wacht, en de dankbaarheid van dit beroep! Omdat je alleen werkt is het heerlijk je tijd zelf in te delen."

Kenmerken kraamverzorgende

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van kraamverzorgende. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is kraamverzorgende misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Sociaal

 • mensen helpen en verzorgen
 • met mensen samenwerken
 • mensen lesgeven en iets bijbrengen
 • servicegericht en dienstverlenend werk

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

Realistisch

 • fysiek werk
 • werk waarbij je vuil kan worden
 • machines of apparatuur bedienen
 • in de natuur en/of met dieren werken
 • buiten zijn
 • voertuigen besturen

 

Toekomst beroep kraamverzorgende

De kans op robotisering van de werkzaamheden van een kraamverzorgende bedraagt 47%. Dat betekent dat de kans gemiddeld is dat de taken en werkzaamheden van een kraamverzorgende binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

Opleidingen en cursussen kraamverzorgende

Kraamverzorgende worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor kraamverzorgende.

Vacatures en salarissen kraamverzorgende

Het gemiddeld jaarsalaris van een kraamverzorgende bedraagt onbekend. Bekijk hieronder de vacatures.

Vacatures konden niet opgehaald worden, probeer het later nog eens of ga nu naar Adzuna.nl voor alle vacatures in Nederland.

Is kraamverzorgende niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1200 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die hoog scoren op de kenmerken sociaal & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Zorgcoördinator
 2. WMO Consulent
 3. Verzorgende IG
 4. Onderwijsassistent
 5. Maatschappelijk werker

Wil je weten of deze beroepen bij je passen? Doe dan de gratis beroepentest.