Servicemedewerker worden
 

Servicemedewerker worden

Servicemedewerker worden
opleidingsniveau
vmbo
kans op robotisering
75%
gemiddeld jaarsalaris
€ 34.376,-
vacatures
118
 

Wat doet een servicemedewerker?

Een servicemedewerker is iemand die mensen helpt en problemen oplost. Dat kan alleen al door het luisteren naar de vragen en het beantwoorden van vragen. Taken en werkzaamheden bestaan bijvoorbeeld uit het begroeten van passagiers of klanten, het gebruik van apparatuur of andere zaken uitleggen, kleine maaltijden of drank serveren of vragen beantwoorden die betrekking hebben op de reis of een andere geleverde dienst. Servicemedewerker is een vrij breed begrip en wordt bij veel verschillende vacatures gebruikt. Er wordt dan bijvoorbeeld gevraagd naar een servicegerichte monteur of een servicemedewerker die mensen afhelpt van ongedierte of een verkoper op een tankstation. 

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van servicemedewerker bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van servicemedewerker. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is servicemedewerker misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Sociaal

 • mensen helpen en verzorgen
 • met mensen samenwerken
 • mensen lesgeven en iets bijbrengen
 • servicegericht en dienstverlenend werk

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van servicemedewerker verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een servicemedewerker bedraagt 75%. Dat betekent dat de kans gemiddeld is dat de taken en werkzaamheden van een servicemedewerker binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een servicemedewerker?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 34.376,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een servicemedewerker met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend servicemedewerker. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Wat is het aangeboden salaris van een servicemedewerker over een langere periode? Als je kijkt naar de vacatures van nu en die van een maand tot een jaar geleden, dan is het gemiddeld aangeboden jaarsalaris van een servicemedewerker € 28.000. Dat is afgerond bruto € 2.300 per maand. De aangeboden maandsalarissen in vacatures variëren tussen € 2.000 per maand en ongeveer € 2.600 per maand. De laagste salarissen zijn vaak startsalarissen. Hogere salarissen worden geboden voor servicemedewerkers met werkervaring.Opleidingen en cursussen servicemedewerker

Servicemedewerker worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor servicemedewerker.

Vacatures servicemedewerker

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als servicemedewerker? Bekijk hieronder de vacatures.


Is servicemedewerker niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken sociaal & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Verzorgende IG
 2. Servicemedewerker
 3. Maatschappelijk werker
 4. Telefoniste
 5. Doktersassistent

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.