Verzorgende IG worden
 

Verzorgende IG worden

Verzorgende IG worden
opleidingsniveau
mbo
kans op robotisering
47%
gemiddeld jaarsalaris
€ 36.357,-
vacatures
1476
 

Wat doet een verzorgende ig?

Wil jij verzorgende IG worden? Hieronder zie je welke opleidingen je voor dit beroep kunt volgen en welke vacatures er zijn voor verzorgenden IG. Maar wat doet een verzorgende IG eigenlijk? Als verzorgende IG voer je verzorgende, begeleidende en verpleegtechnische werkzaamheden uit. De IG staat voor individuele gezondheidszorg. De taken variëren van wassen en aankleden, het toedienen van medicijnen of het verzorgen van wonden tot het geestelijk begeleiden van mensen. De cliënten kunnen heel divers zijn. Van minder validen, (chronisch) zieken, ouderen en cliënten in de terminale fase tot moeders met een pasgeboren kind die kraamzorg nodig hebben. Je werk heeft ook een sociale component. Een belangrijk onderdeel van je werk is luisteren en gesprekken voeren met de cliënt. Je werkt vaak alleen. Als verzorgende IG kun je mensen thuis helpen (extramurale zorg) of in een gezondheidsinstelling of verzorgingstehuis (intramurale zorg).

Hoe word ik verzorgende IG?

Verzorgende IG worden? Hiervoor bestaat een speciale opleiding op MBO niveau. Waarbij je naast een basisopleiding kunt kiezen tussen verschillende varianten. Zoals kraamzorg, geestelijke gezondheidszorg, gehandicaptenzorg en verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorg.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van verzorgende ig bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van verzorgende ig. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is verzorgende ig misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Sociaal

 • mensen helpen en verzorgen
 • met mensen samenwerken
 • mensen lesgeven en iets bijbrengen
 • servicegericht en dienstverlenend werk

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

Realistisch

 • fysiek werk
 • werk waarbij je vuil kan worden
 • machines of apparatuur bedienen
 • in de natuur en/of met dieren werken
 • buiten zijn
 • voertuigen besturen

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van verzorgende ig verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een verzorgende ig bedraagt 47%. Dat betekent dat de kans gemiddeld is dat de taken en werkzaamheden van een verzorgende ig binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een verzorgende ig?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 36.357,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een verzorgende ig met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend verzorgende ig. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Wat is het aangeboden salaris van een verzorgende IG over een langere periode? Als je kijkt naar de vacatures van nu en die van een maand tot een jaar geleden, dan is het gemiddeld aangeboden jaarsalaris van een verzorgende IG € 31.000. Dat is afgerond bruto € 2.600 per maand. De aangeboden maandsalarissen in vacatures variëren tussen € 2.200 per maand en ongeveer € 2.900 per maand. De laagste salarissen zijn vaak startsalarissen terwijl de hogere salarissen worden geboden voor verzorgenden IG met veel werkervaring.Opleidingen en cursussen verzorgende ig

Verzorgende IG worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor verzorgende ig.

Vacatures verzorgende ig

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als verzorgende ig? Bekijk hieronder de vacatures.


Is verzorgende ig niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken sociaal & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Verzorgende IG
 2. Servicemedewerker
 3. Maatschappelijk werker
 4. Telefoniste
 5. Doktersassistent

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.