Landmeter worden
 

Landmeter worden

Landmeter worden
opleidingsniveau
hbo
kans op robotisering
38%
gemiddeld jaarsalaris
€ 32.046,-
vacatures
13
 

Wat doet een landmeter?

Wil jij landmeter worden? Hieronder zie je welke opleidingen je voor dit beroep kunt volgen en welke vacatures er zijn voor landmeters. Maar wat doet een landmeter eigenlijk? De werkzaamheden van een landmeter bestaan uit het maken van precieze metingen en het bepalen van grenzen van percelen. Een landmeter voorziet in gegevens m.b.t. vorm, grenzen, plaatsbepaling, hoogte of oppervlakte van land of landkenmerken aan de oppervlakte van de aarde of in de nabijheid hiervan. Voor bijvoorbeeld bouwprojecten, cartografie, mijnbouw of grondtaxatie. Als landmeter werk je veel op locatie en ben je dus veel op pad. Waar werkt een landmeter? Landmeters werken over het algemeen bij gemeenten en aannemers. Gemeenten zijn bijvoorbeeld wettelijk verplicht te kunnen aangeven waar welke gebouwen staan en op welke grond. Aannemers hebben landmeters nodig om exact te kunnen bepalen hoe en waar een gebouw, brug of ander object moet komen te staan. De gevraagde opleiding voor een landmeter is over het algemeen op middelbaar niveau in de richting van techniek, bouwkunde of waterkunde. Een landmeter wordt ook wel eens een landmeetkundige genoemd.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van landmeter bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van landmeter. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is landmeter misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Realistisch

 • fysiek werk
 • werk waarbij je vuil kan worden
 • machines of apparatuur bedienen
 • in de natuur en/of met dieren werken
 • buiten zijn
 • voertuigen besturen

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

Intellectueel

 • dingen grondig bestuderen
 • problemen oplossen door middel van analyse
 • specialistisch werk
 • blijvend leren en kennis vergaren
 • wetenschappelijk onderzoek

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van landmeter verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een landmeter bedraagt 38%. Dat betekent dat de kans gemiddeld is dat de taken en werkzaamheden van een landmeter binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een landmeter?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 32.046,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een landmeter met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend landmeter. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Opleidingen en cursussen landmeter

Landmeter worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor landmeter.

Vacatures landmeter

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als landmeter? Bekijk hieronder de vacatures.


Is landmeter niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken realistisch & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Hovenier
 2. Planner
 3. Schilder
 4. Loodgieter
 5. Vrachtwagenchauffeur

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.