Lasser worden
 

Lasser worden

Lasser worden
opleidingsniveau
mbo
kans op robotisering
94%
gemiddeld jaarsalaris
€ 33.953,-
vacatures
236
 

Wat doet een lasser?

Een lasser gebruikt las- of snijbrandapparatuur om metalen onderdelen te lassen of aan elkaar te maken. Bij het lassen worden er verschillende technieken gebruikt. Sommige lassers zijn gespecialiseerd in een bepaalde techniek en heten dan bijvoorbeeld een TIG lasser of MIG-MAG lasser. Omdat steeds meer laswerkzaamheden door robots uitgevoerd kunnen worden, ontstaat er ook behoefte aan lasrobot operators. Als lasser kun je bijvoorbeeld werken op een scheepswerf, bij een bouwbedrijf of een ander bedrijf waar technische apparaten en andere producten met (onderdelen van) metaal worden vervaardigd of onderhouden. Een lasser is een echte doener, vindt het niet erg om vies te worden, werkt graag met zijn of haar handen, vindt het leuk om apparatuur te bedienen en gaat geordend te werk.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van lasser bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van lasser. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is lasser misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Realistisch

 • fysiek werk
 • werk waarbij je vuil kan worden
 • machines of apparatuur bedienen
 • in de natuur en/of met dieren werken
 • buiten zijn
 • voertuigen besturen

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van lasser verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een lasser bedraagt 94%. Dat betekent dat de kans groot is dat de taken en werkzaamheden van een lasser binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een lasser?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 33.953,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een lasser met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend lasser. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Wat is het aangeboden salaris van een lasser over een langere periode? Als je kijkt naar de vacatures van nu en die van een maand tot een jaar geleden, dan is het gemiddeld aangeboden jaarsalaris van een lasser € 31.000. Dat is afgerond bruto € 2.600 per maand. De aangeboden maandsalarissen in vacatures variëren tussen € 2.200 per maand en ongeveer € 2.900 per maand. De laagste salarissen zijn vaak startsalarissen terwijl de hogere salarissen worden geboden voor lassers met veel werkervaring.Opleidingen en cursussen lasser

Lasser worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor lasser.

Vacatures lasser

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als lasser? Bekijk hieronder de vacatures.


Is lasser niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken realistisch & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Hovenier
 2. Planner
 3. Schilder
 4. Loodgieter
 5. Vrachtwagenchauffeur

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.