Leerkracht basisonderwijs worden
 

Leerkracht basisonderwijs worden

Leerkracht basisonderwijs worden
opleidingsniveau
hbo
kans op robotisering
0%
gemiddeld jaarsalaris
onbekend
vacatures
29
 

Wat doet een leerkracht basisonderwijs?

Wil jij leerkracht in het basisonderwijs worden? Hieronder zie je welke opleidingen je voor dit beroep kunt volgen en welke vacatures er zijn voor leerkrachten. Maar wat doet een leerkracht in het basisonderwijs eigenlijk? Als leraar of lerares basisonderwijs geef je les aan kinderen tot ongeveer 12 jaar. Je werkzaamheden bestaan uit het lesgeven in elementaire educatieve, sociale en andere leervaardigheden. Van tekenen tot rekenen en van gymnastiek tot taal. Tevens ben je het aanspreekpunt voor ouders, voer je overleg met collega’s, organiseer je tal van activiteiten, bereid je lessen voor en kijk je werk van de kinderen na. Je moet hiervoor echt een mensenmens zijn en van kinderen houden. Daarnaast dien je als groepsleerkracht creatief, inventief en georganiseerd te zijn. Het vak van leerkracht is zeer toekomstbestendig en bovendien is er veel vraag naar mensen die les willen geven aan kinderen.

Hoe word ik leerkracht in het basisonderwijs?

Juf of meester worden? Als je leerkracht in het basisonderwijs wilt worden, volg je doorgaans een opleiding aan de pabo. Pabo staat voor pedagogische academie voor het basisonderwijs. Een pabo-opleiding kun je op een van de vele hogescholen in Nederland volgen. Maar tegenwoordig kun je een officiële pabo-opleiding ook in deeltijd en/of via een via een online onderwijsinstelling volgen.

Naar opleidingen en vacatures

Wat is er leuk aan het werk van een leerkracht basisonderwijs?

Marjolein - Leerkracht Basisonderwijs: “Wie hoort op zijn of haar werk wel eens zeggen: “Ik vind jou echt héél erg lief”? Dat is toch een heerlijk compliment, en het kwam vandaag rechtstreeks uit de mond van een van “mijn” kinderen. Want zo voelt dat een beetje, als je juf bent zoals ik. Ik ga altijd een beetje van ze houden. Omdat ze zo puur zijn in wat ze zeggen en doen en omdat ik samen met hun ouders mag bijdragen aan hun ontwikkeling. Fantastisch om de groei te zien die ze op alle mogelijke vlakken doormaken in een jaar! Geen dag is hetzelfde, en ik krijg ook nog eens 25 traktaties per jaar, wel 50 tekeningen of lieve briefjes en misschien wel 1000 glim- en schaterlachen. Gouden job!”

Past het beroep van leerkracht basisonderwijs bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van leerkracht basisonderwijs. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is leerkracht basisonderwijs misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Sociaal

 • mensen helpen en verzorgen
 • met mensen samenwerken
 • mensen lesgeven en iets bijbrengen
 • servicegericht en dienstverlenend werk

Artistiek

 • mooie dingen maken en ontwerpen
 • creatieve werkzaamheden als schilderen en fotograferen
 • expressief werk als acteren en zingen
 • origineel en fantasievol zijn, dingen op een andere manier bekijken
 • interesse en een voorliefde voor cultuur

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van leerkracht basisonderwijs verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een leerkracht basisonderwijs bedraagt 0%. Dat betekent dat de kans zeer klein is dat de taken en werkzaamheden van een leerkracht basisonderwijs binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een leerkracht basisonderwijs?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment onbekend. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een leerkracht basisonderwijs met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend leerkracht basisonderwijs. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Opleidingen en cursussen leerkracht basisonderwijs

Leerkracht basisonderwijs worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor leerkracht basisonderwijs.

Vacatures leerkracht basisonderwijs

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als leerkracht basisonderwijs? Bekijk hieronder de vacatures.


Is leerkracht basisonderwijs niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken artistiek & sociaal. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Docent
 2. Trainer
 3. Pedagogisch medewerker
 4. Remedial teacher
 5. Vertaler

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.