Machinebouwer worden
 

Machinebouwer worden

Machinebouwer worden
opleidingsniveau
mbo
kans op robotisering
59%
gemiddeld jaarsalaris
€ 25.200,-
vacatures
31
 

Wat doet een machinebouwer?

De werkzaamheden van een machinebouwer bestaan uit het installeren, uit elkaar halen of verplaatsen van machines en zware apparatuur aan de hand van een plattegrond, bouwplan of andere tekeningen. Je bent daarbij verantwoordelijk voor het zelfstandig samenstellen en assembleren van machines vanaf de lay-out tekening. Je zorgt ervoor dat de volledige set aan onderdelen volgens stuklijst aanwezig is en dat het assembleren conform productieplanning wordt afgerond. Ook voer je testen uit en stel je de machine, waar nodig, bij. Je bent verantwoordelijk voor het opleveren van de machines volgens klantwensen en geldende kwaliteitseisen. Een machinebouwer wordt soms ok een assemblage monteur genoemd.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van machinebouwer bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van machinebouwer. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is machinebouwer misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Realistisch

 • fysiek werk
 • werk waarbij je vuil kan worden
 • machines of apparatuur bedienen
 • in de natuur en/of met dieren werken
 • buiten zijn
 • voertuigen besturen

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

Intellectueel

 • dingen grondig bestuderen
 • problemen oplossen door middel van analyse
 • specialistisch werk
 • blijvend leren en kennis vergaren
 • wetenschappelijk onderzoek

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van machinebouwer verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een machinebouwer bedraagt 59%. Dat betekent dat de kans gemiddeld is dat de taken en werkzaamheden van een machinebouwer binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een machinebouwer?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 25.200,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een machinebouwer met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend machinebouwer. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Kijk je naar het salaris wat over een langere periode is aangeboden, dan bedraagt dat voor een machinebouwer gemiddeld € 35.000 per jaar. Dat is bruto € 2.900 per maand. De aangeboden maandsalarissen in vacatures variëren tussen € 2.500 per maand en ongeveer € 3.300 per maand. De laagste salarissen zijn vaak startsalarissen terwijl de hogere salarissen worden geboden voor machinebouwers met veel werkervaring.Opleidingen en cursussen machinebouwer

Machinebouwer worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor machinebouwer.

Vacatures machinebouwer

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als machinebouwer? Bekijk hieronder de vacatures.


Is machinebouwer niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken realistisch & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Hovenier
 2. Planner
 3. Schilder
 4. Loodgieter
 5. Vrachtwagenchauffeur

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.