Machinemonteur worden
 

Machinemonteur worden

Machinemonteur worden
opleidingsniveau
mbo
kans op robotisering
64%
gemiddeld jaarsalaris
onbekend
vacatures
2
 

Wat doet een machinemonteur?

Wil jij machinemonteur worden? Hieronder zie je welke opleidingen je voor dit beroep kunt volgen en welke vacatures er zijn voor machinemonteurs. Maar wat doet een machinemonteur eigenlijk? Werken als machinemonteur betekent dat je verantwoordelijk bent voor het zelfstandig opsporen van storingsoorzaken en het verhelpen van alle voorkomende storingen aan materieel. Maar ook voor het zelfstandig verrichten van alle noodzakelijke reparatie- en onderhoudswerkzaamheden (revisies en onderhoudsbeurten) aan machines. Je voert vaak zelfstandig preventief en correctief onderhoud uit aan materieel, stelt materieel samen, monteert en demonteert materieel en hulpmiddelen. Ook registreer je de materieelsamenstellingen en verricht je veiligheidskeuringen. Je dient kundig te zijn om het materieel en machines na uitvoering van de werkzaamheden te testen op goed functioneren. Waar werkt een machinemonteur? Vaak bij fabrieken en bedrijven met een groot machinepark. Maar vaak ook bij bedrijven die machines beheren, installeren en/of onderhouden. Wordt soms ook een onderhoudsmonteur of machinebankwerker genoemd.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van machinemonteur bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van machinemonteur. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is machinemonteur misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Realistisch

 • fysiek werk
 • werk waarbij je vuil kan worden
 • machines of apparatuur bedienen
 • in de natuur en/of met dieren werken
 • buiten zijn
 • voertuigen besturen

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

Intellectueel

 • dingen grondig bestuderen
 • problemen oplossen door middel van analyse
 • specialistisch werk
 • blijvend leren en kennis vergaren
 • wetenschappelijk onderzoek

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van machinemonteur verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een machinemonteur bedraagt 64%. Dat betekent dat de kans gemiddeld is dat de taken en werkzaamheden van een machinemonteur binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een machinemonteur?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment onbekend. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een machinemonteur met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend machinemonteur. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Opleidingen en cursussen machinemonteur

Machinemonteur worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor machinemonteur.

Vacatures machinemonteur

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als machinemonteur? Bekijk hieronder de vacatures.


Is machinemonteur niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken realistisch & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Hovenier
 2. Planner
 3. Schilder
 4. Loodgieter
 5. Vrachtwagenchauffeur

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.