Technisch leidinggevende worden
 

Technisch leidinggevende worden

Technisch leidinggevende worden
opleidingsniveau
mbo
kans op robotisering
0%
gemiddeld jaarsalaris
€ 47.365,-
vacatures
120
 

Wat doet een technisch leidinggevende?

Een technisch leidinggevende wordt vaak ook een technisch manager, manager installatie en reparatie of meewerkend leidinggevende genoemd. Als technisch leidinggevende geef je direct leiding in een technische omgeving. Dit kan van alles zijn. Bijvoorbeeld een productieomgeving waar met machines wordt gewerkt, een bouwplaats waar huizen worden gemaakt, een laboratorium, een machinefabriek, een elektrotechnisch installatiebedrijf of een houtbewerkingsbedrijf. Als manager bestaan je activiteiten uit het coördineren en controleren van de activiteiten van monteurs, installateurs en reparateurs. Als technisch leidinggevende heb je een technische achtergrond en kun je inhoudelijk vragen van je collega’s en klanten beantwoorden. Vaak sta je op de werkvloer tussen je collega’s waaraan je leiding geeft. 

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van technisch leidinggevende bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van technisch leidinggevende. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is technisch leidinggevende misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

Realistisch

 • fysiek werk
 • werk waarbij je vuil kan worden
 • machines of apparatuur bedienen
 • in de natuur en/of met dieren werken
 • buiten zijn
 • voertuigen besturen

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van technisch leidinggevende verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een technisch leidinggevende bedraagt 0%. Dat betekent dat de kans zeer klein is dat de taken en werkzaamheden van een technisch leidinggevende binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een technisch leidinggevende?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 47.365,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een technisch leidinggevende met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend technisch leidinggevende. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Als je kijkt naar een langere periode, dan bedraagt het gemiddeld aangeboden jaarsalaris van een technisch leidinggevende € 58.600. Dat is bruto € 4.800 per maand. De aangeboden maandsalarissen in vacatures variëren tussen € 5.500 per maand en ongeveer € 4.100 per maand. De laagste salarissen zijn vaak startsalarissen terwijl de hogere salarissen worden geboden voor technisch leidinggevenden met meer werkervaring.Opleidingen en cursussen technisch leidinggevende

Technisch leidinggevende worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor technisch leidinggevende.

Vacatures technisch leidinggevende

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als technisch leidinggevende? Bekijk hieronder de vacatures.


Is technisch leidinggevende niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken ondernemend & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Projectmanager
 2. Accountant
 3. Recruiter
 4. Commercieel medewerker
 5. Vertegenwoordiger

Wil je weten welke ondernemerscompetenties jij hebt? Doe dan de ondernemerstest.