Marketing consultant worden
 

Marketing consultant worden

Marketing consultant worden
opleidingsniveau
hbo
kans op robotisering
13%
gemiddeld jaarsalaris
€ 46.600,-
vacatures
8
 

Wat doet een marketing consultant?

Een marketing consultant is een adviseur op het gebied van marketing die bedrijven, organisaties en personen helpt bij het positioneren van product, dienst of merk. Als marketing consultant ben je analytisch en ondernemend tegelijkertijd. Je moet immer adviezen verkopen of overtuigend weten over te brengen. Deze adviezen zijn gebaseerd op jouw specialistische kennis en werkerving op het gebied van marketing. Als consultant ben je tot slot ook goed georganiseerd. Veel marketing consultants worden tegenwoordig gevraagd als online specialist en heten dan een online marketing consultant. Marketing consultants worden daarnaast ook gevraagd op het gebied van PR en communicatie, strategievraagstukken, sales en relatiemarketing.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van marketing consultant bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van marketing consultant. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is marketing consultant misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Intellectueel

 • dingen grondig bestuderen
 • problemen oplossen door middel van analyse
 • specialistisch werk
 • blijvend leren en kennis vergaren
 • wetenschappelijk onderzoek

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van marketing consultant verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een marketing consultant bedraagt 13%. Dat betekent dat de kans onder gemiddeld is dat de taken en werkzaamheden van een marketing consultant binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een marketing consultant?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 46.600,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een marketing consultant met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend marketing consultant. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Opleidingen en cursussen marketing consultant

Marketing consultant worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor marketing consultant.


Is marketing consultant niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken intellectueel & ondernemend. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Consultant
 2. Advocaat
 3. Business controller
 4. Online marketeer
 5. Marktonderzoeker

Wil je weten welke ondernemerscompetenties jij hebt? Doe dan de ondernemerstest.