Bibliotheekmedewerker worden
 

Bibliotheekmedewerker worden

Bibliotheekmedewerker worden
opleidingsniveau
mbo
kans op robotisering
95%
gemiddeld jaarsalaris
onbekend
vacatures
0
 

Wat doet een bibliotheekmedewerker?

Wil jij bibliotheekmedewerker worden? Hieronder zie je welke opleidingen je voor dit beroep kunt volgen en welke vacatures er zijn voor bibliotheekmedewerkers. Maar wat doet een bibliotheekmedewerker eigenlijk? Als medewerker van een bibliotheek bestaan je werkzaamheden uit het verzamelen van gegevens en het sorteren, opruimen, uitgeven en innemen van bibliotheekmateriaal zoals boeken, elektronische media, foto's, kaarten, dia's en microfilms. Daarnaast moet je vaak bibliotheekmateriaal lokaliseren om uit te lenen en materiaal terugzetten op de boekenplanken aan de hand van het identificatienummer en de titel. Ook moet je vaak klanten registreren om hen in staat te stellen boeken, tijdschriften en ander bibliotheekmateriaal te lenen. Een bibliotheekmedewerker wordt soms ook wel een gastheer of gastvrouw van een bibliotheek genoemd.

Hoe word ik een bibliotheekmedewerker?

Het aanbod van werk voor bibliotheekmedewerkers is niet erg groot. Bij een vacature zal over het algemeen om iemand worden gevraagd die klantvriendelijk is en de Nederlandse taal goed beheerst. Je kunt op middelbaar niveau een opleiding tot bibliotheekmedewerker volgen.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van bibliotheekmedewerker bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van bibliotheekmedewerker. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is bibliotheekmedewerker misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

Realistisch

 • fysiek werk
 • werk waarbij je vuil kan worden
 • machines of apparatuur bedienen
 • in de natuur en/of met dieren werken
 • buiten zijn
 • voertuigen besturen

Sociaal

 • mensen helpen en verzorgen
 • met mensen samenwerken
 • mensen lesgeven en iets bijbrengen
 • servicegericht en dienstverlenend werk

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van bibliotheekmedewerker verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een bibliotheekmedewerker bedraagt 95%. Dat betekent dat de kans groot is dat de taken en werkzaamheden van een bibliotheekmedewerker binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een bibliotheekmedewerker?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment onbekend. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een bibliotheekmedewerker met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend bibliotheekmedewerker. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Opleidingen en cursussen bibliotheekmedewerker

Bibliotheekmedewerker worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor bibliotheekmedewerker.

Vacatures bibliotheekmedewerker

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als bibliotheekmedewerker? Bekijk hieronder de vacatures.

Er zijn geen vacatures gevonden voor dit beroep. Ga naar Adzuna.nl voor alle vacatures in Nederland.

Is bibliotheekmedewerker niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken realistisch & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Hovenier
 2. Planner
 3. Schilder
 4. Loodgieter
 5. Vrachtwagenchauffeur

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.