Medewerker Burgerzaken worden
 

Medewerker Burgerzaken worden

Medewerker Burgerzaken worden
opleidingsniveau
mbo
kans op robotisering
13%
gemiddeld jaarsalaris
onbekend
vacatures
4
 

Wat doet een medewerker burgerzaken?

Wil jij medewerker burgerzaken worden? Hieronder zie je welke opleidingen je voor dit beroep kunt volgen en welke vacatures er zijn voor medewerkers burgerzaken. Maar wat doet een medewerker burgerzaken eigenlijk? Als medewerker burgerzaken ben je in dienst van een gemeente en verricht je onder andere balie- en backofficewerkzaamheden met betrekking tot de burgerlijke stand, de Basisregistratie personen (Brp), reisdocumenten, rijbewijzen, nationaliteitswetgeving en verkiezingen. Als baliemedewerker burgerzaken ben je feitelijk een gemeenteambtenaar op de afdeling bevolking en dien je het publieke belang. Dit betekent dat je aan de ene kant heel procedureel bent en je je aan de geldende regels en wetten houdt en tegelijkertijd burgers zo goed mogelijk probeert te helpen. Sommige medewerkers burgerzaken zijn gespecialiseerd op een bepaald terrein. Bijvoorbeeld in het doorvoeren van (complexe) mutaties en het behandelen van aanvragen voor een briefadres of wijzigingen vanuit het buitenland. Een medewerker burgerzaken wordt soms ook een medewerker klantcontact, medewerker publiekszaken, consulent burgerzaken, ambtenaar van de burgerlijke stand of front office medewerker genoemd.

Hoe word ik een medewerker burgerzaken?

Hoe word je medewerker burgerzaken? Allereerst moet je klantgericht zijn en wordt er meestal gevraagd om iemand op mbo-niveau. Bij veel gemeentelijke organisaties kan je speciale opleiding voor medewerker burgerzaken volgen.

Naar opleidingen en vacatures

Wat is er leuk aan het werk van een medewerker burgerzaken?

Carine - Medewerker publiekszaken:  “Als medewerker publiekszaken kom je met veel mensen in contact en is iedere dag anders. Het geeft voldoening om mensen zo goed mogelijk te kunnen helpen en hen tevreden naar huis te kunnen sturen. De functie is juridisch, afwisselend en breed.”

Past het beroep van medewerker burgerzaken bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van medewerker burgerzaken. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is medewerker burgerzaken misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

Sociaal

 • mensen helpen en verzorgen
 • met mensen samenwerken
 • mensen lesgeven en iets bijbrengen
 • servicegericht en dienstverlenend werk

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van medewerker burgerzaken verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een medewerker burgerzaken bedraagt 13%. Dat betekent dat de kans onder gemiddeld is dat de taken en werkzaamheden van een medewerker burgerzaken binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een medewerker burgerzaken?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment onbekend. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een medewerker burgerzaken met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend medewerker burgerzaken. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Opleidingen en cursussen medewerker burgerzaken

Medewerker Burgerzaken worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor medewerker burgerzaken.

Vacatures medewerker burgerzaken

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als medewerker burgerzaken? Bekijk hieronder de vacatures.


Is medewerker burgerzaken niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken sociaal & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Verzorgende IG
 2. Servicemedewerker
 3. Maatschappelijk werker
 4. Telefoniste
 5. Doktersassistent

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.