Onderhoudsmonteur worden
 

Onderhoudsmonteur worden

Onderhoudsmonteur worden
opleidingsniveau
mbo
kans op robotisering
64%
gemiddeld jaarsalaris
€ 36.633,-
vacatures
422
 

Wat doet een onderhoudsmonteur?

Wil jij onderhoudsmonteur worden? Hieronder zie je welke opleidingen je voor dit beroep kunt volgen en welke vacatures er zijn voor onderhoudsmonteurs. Maar wat doet een onderhoudsmonteur eigenlijk? Een onderhoudsmonteur is eigenlijk een alleskunner die spreekwoordelijk twee rechterhanden heeft. Je voert werk uit waarbij vaardigheden van twee of meer onderhouds- of handwerkberoepen vereist zijn. Bijvoorbeeld om machines, mechanische apparatuur of de structuur van een gebouw te repareren. Taken kunnen bestaan uit complexere activiteiten als pijpfitten, het maken van boilers, eenvoudige reparaties waarbij je moet lassen, timmerwerk, elektrische of mechanische apparatuur repareren, nieuwe apparatuur installeren en afstellen. Maar denk ook aan klussen als een vloer of trap repareren, het vervangen van een kapot deurslot, verhelpen van een lekkende kraan, kapstok ophangen, een trapleuning vastzetten of een dakgoot schoonmaken. En als je er zelf niet uitkomt huur je een specialist in. Een onderhoudsmonteur wordt ook wel een medewerker technische dienst genoemd of een servicemedewerker gebouwen. Vaak werk je in grotere bedrijven of instellingen waar veel onderhoud gewenst is of onderhoud aangestuurd moet worden. Denk aan hotels, zorginstellingen, winkels, buurthuizen, scholen en andere gebouwen. Maar ook bij technische bedrijven werken onderhoudsmonteurs, om bijvoorbeeld het machinepark draaiende te houden. Het beroep van onderhoudsmonteur is dus zeer veelzijdig waarbij de ene onderhoudsmonteur vrij specialistisch werkt doet en de ander heel afwisselende werkzaamheden op verschillende plekken verricht.

Hoe word ik een onderhoudsmonteur?

De meeste onderhoudsmonteur hebben een technische opleiding op middelbaar niveau afgerond. Maar er zijn ook onderhoudsmonteurs die via werk-leer trajecten zijn begonnen. Kijk dus goed bij vacatures wat er eventueel mogelijk is of volg een technische opleiding. De kans dat je een baan krijgt is vrij groot, want er is veel behoefte aan technische mensen.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van onderhoudsmonteur bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van onderhoudsmonteur. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is onderhoudsmonteur misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Realistisch

 • fysiek werk
 • werk waarbij je vuil kan worden
 • machines of apparatuur bedienen
 • in de natuur en/of met dieren werken
 • buiten zijn
 • voertuigen besturen

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

Intellectueel

 • dingen grondig bestuderen
 • problemen oplossen door middel van analyse
 • specialistisch werk
 • blijvend leren en kennis vergaren
 • wetenschappelijk onderzoek

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van onderhoudsmonteur verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een onderhoudsmonteur bedraagt 64%. Dat betekent dat de kans gemiddeld is dat de taken en werkzaamheden van een onderhoudsmonteur binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een onderhoudsmonteur?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 36.633,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een onderhoudsmonteur met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend onderhoudsmonteur. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Kijk je naar het salaris wat over een langere periode is aangeboden, dan bedraagt dat voor een onderhoudsmonteur gemiddeld € 35.000 per jaar. Dat is bruto € 2.900 per maand. De aangeboden maandsalarissen in vacatures variëren tussen € 2.500 per maand en ongeveer € 3.300 per maand. De laagste salarissen zijn vaak startsalarissen terwijl de hogere salarissen worden geboden voor onderhoudsmonteurs met veel werkervaring.Opleidingen en cursussen onderhoudsmonteur

Onderhoudsmonteur worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor onderhoudsmonteur.

Vacatures onderhoudsmonteur

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als onderhoudsmonteur? Bekijk hieronder de vacatures.


Is onderhoudsmonteur niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken realistisch & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Hovenier
 2. Planner
 3. Schilder
 4. Loodgieter
 5. Vrachtwagenchauffeur

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.