Medewerker sociale dienst worden
 

Medewerker sociale dienst worden

Medewerker sociale dienst worden
opleidingsniveau
mbo
kans op robotisering
70%
gemiddeld jaarsalaris
€ 34.800,-
vacatures
18
 

Wat doet een medewerker sociale dienst?

Een medewerker sociale dienst bepaalt of personen die een aanvraag hebben gedaan voor (overheids-)steun, recht hebben op deze hulp uit programma's. Tevens bepaalt een medewerker op basis van afspraken en wet- en regelgeving de grootte of hoogte van deze hulp. De geboden hulp bestaat bijvoorbeeld uit bijstand, werkloosheidsuitkeringen en huursubsidie. Een medewerker sociale dienst wordt ook wel een bijstandsconsulent, maatschappelijk werker of claimbeoordelaar uitkeringsaanvragen genoemd. Een medewerker sociale dienst wordt ook vaak een bijstandsambtenaar of klantmanager genoemd.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van medewerker sociale dienst bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van medewerker sociale dienst. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is medewerker sociale dienst misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Sociaal

 • mensen helpen en verzorgen
 • met mensen samenwerken
 • mensen lesgeven en iets bijbrengen
 • servicegericht en dienstverlenend werk

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van medewerker sociale dienst verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een medewerker sociale dienst bedraagt 70%. Dat betekent dat de kans gemiddeld is dat de taken en werkzaamheden van een medewerker sociale dienst binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een medewerker sociale dienst?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 34.800,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een medewerker sociale dienst met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend medewerker sociale dienst. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Opleidingen en cursussen medewerker sociale dienst

Medewerker sociale dienst worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor medewerker sociale dienst.

Vacatures medewerker sociale dienst

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als medewerker sociale dienst? Bekijk hieronder de vacatures.


Is medewerker sociale dienst niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken sociaal & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Verzorgende IG
 2. Servicemedewerker
 3. Matschappelijk werker
 4. Telefoniste
 5. Doktersassistent

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.