Metaalbewerker worden
 

Metaalbewerker worden

Metaalbewerker worden
opleidingsniveau
mbo
kans op robotisering
93%
gemiddeld jaarsalaris
€ 31.527,-
vacatures
148
 

Wat doet een metaalbewerker?

Wil jij metaalbewerker worden? Hieronder zie je welke opleidingen je voor dit beroep kunt volgen en welke vacatures er zijn voor metaalbewerkers. Maar wat doet een metaalbewerker eigenlijk? Werken als metaalbewerker betekent dat je je bezig houdt met het fabriceren, positioneren, uitlijnen en inpassen van onderdelen van metaalconstructies. Als metaalbewerker bewerk je machinaal en handmatig metaal. Je hebt ervaring met diverse technieken zoals, boren, verspanen, snijbranden, zagen en ponsen. Je stelt de machines in en bij tijdens het proces. Daarnaast die je soms ook de machines te onderhouden. Een metaalbewerker wordt een fijn metaalbewerker genoemd als deze zich vooral bezighoudt met het vervaardigen, assembleren of bewerken van kleine of zeer geavanceerde constructies van metaal.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van metaalbewerker bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van metaalbewerker. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is metaalbewerker misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Realistisch

 • fysiek werk
 • werk waarbij je vuil kan worden
 • machines of apparatuur bedienen
 • in de natuur en/of met dieren werken
 • buiten zijn
 • voertuigen besturen

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van metaalbewerker verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een metaalbewerker bedraagt 93%. Dat betekent dat de kans groot is dat de taken en werkzaamheden van een metaalbewerker binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een metaalbewerker?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 31.527,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een metaalbewerker met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend metaalbewerker. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Wat is het aangeboden salaris van een metaalbewerker over een langere periode? Als je kijkt naar de vacatures van nu en die van een maand tot een jaar geleden, dan is het gemiddeld aangeboden jaarsalaris van een metaalbewerker € 30.000. Dat is afgerond bruto € 2.500 per maand. De aangeboden maandsalarissen in vacatures variëren tussen € 2.100 per maand en ongeveer € 2.900 per maand. De laagste salarissen zijn vaak startsalarissen terwijl de hogere salarissen worden geboden voor metaalbewerkers met veel werkervaring.Opleidingen en cursussen metaalbewerker

Metaalbewerker worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor metaalbewerker.

Vacatures metaalbewerker

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als metaalbewerker? Bekijk hieronder de vacatures.


Is metaalbewerker niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken realistisch & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Hovenier
 2. Planner
 3. Schilder
 4. Loodgieter
 5. Vrachtwagenchauffeur

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.