Metro- of Trammachinist worden
 

Metro- of Trammachinist worden

Metro- of Trammachinist worden
opleidingsniveau
mbo
kans op robotisering
86%
gemiddeld jaarsalaris
onbekend
vacatures
1
 

Wat doet een metro- of trammachinist?

Een metromachinist of trammachinist bestuurt metro's of trams, zonder aparte locomotief, om passagiers te vervoeren. Het woord trambestuurder of metrobestuurder is ook vrij gangbare benaming voor dit beroep. Als trambestuurder of metrobestuurder ben tevens verantwoordelijk voor de veiligheid van de passagiers. Als bestuurder dien je op de hoogte te zijn van de procedures bij ongevallen en incidenten en dien je passagiers tijdig te informeren bij vertragingen of calamiteiten. 

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van metro- of trammachinist bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van metro- of trammachinist. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is metro- of trammachinist misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Realistisch

 • fysiek werk
 • werk waarbij je vuil kan worden
 • machines of apparatuur bedienen
 • in de natuur en/of met dieren werken
 • buiten zijn
 • voertuigen besturen

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van metro- of trammachinist verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een metro- of trammachinist bedraagt 86%. Dat betekent dat de kans bovengemiddeld is dat de taken en werkzaamheden van een metro- of trammachinist binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een metro- of trammachinist?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment onbekend. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een metro- of trammachinist met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend metro- of trammachinist. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Opleidingen en cursussen metro- of trammachinist

Metro- of Trammachinist worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor metro- of trammachinist.

Vacatures metro- of trammachinist

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als metro- of trammachinist? Bekijk hieronder de vacatures.


Is metro- of trammachinist niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken realistisch & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Hovenier
 2. Planner
 3. Schilder
 4. Loodgieter
 5. Vrachtwagenchauffeur

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.