Metselaar worden
 

Metselaar worden

Metselaar worden
opleidingsniveau
mbo
kans op robotisering
82%
gemiddeld jaarsalaris
€ 39.600,-
vacatures
32
 

Wat doet een metselaar?

Wil jij metselaar worden? Hieronder zie je welke opleidingen je voor dit beroep kunt volgen en welke vacatures er zijn voor metselaars. Maar wat doet een metselaar eigenlijk? Als metselaar metsel je muren bij nieuwbouw. Van bijvoorbeeld kantoorpanden of huizen. Maar je kunt je ook bezighouden met het onderhoud en herstel van muren en wanden bij panden of monumenten. Je werkzaamheden bestaan uit het neerleggen en verbinden van bouwmaterialen zoals bakstenen, tegels, betonblokken, cementblokken, glazen blokken en terracotta blokken. Hiervoor gebruik je mortel en andere substanties. Naast muren en wanden houden metselaars zich ook bezig met het bouwen of repareren van bijvoorbeeld bogen, riolen en andere structuren. Waar kun je als metselaar werken? Veel metselaars zijn zelfstandig en laten zich inhuren door bouwondernemingen, bedrijven en particulieren. Maar je kunt natuurlijk ook in dienst zijn van een bouwonderneming. Als metselaar moet je het leuk vinden om met je handen te werken. Het is daarnaast een vrij fysiek beroep. Maar je moet ook netjes kunnen werken en soms moet je ingewikkelde bouwwerken metselen. Dus het kan ook een beroep zij waarbij je goed moet nadenken.

Hoe word ik een metselaar?

Een metselaar word je niet zomaar. Hiervoor kan je een officiële mbo-opleiding volgen. Maar vaak bieden werkgevers gemotiveerde mensen ook de kans aan om al werkend het vak van metselaar te leren. Zo kan je geld verdienen en tegelijkertijd de vaardigheden van een metselaar leren.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van metselaar bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van metselaar. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is metselaar misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Realistisch

 • fysiek werk
 • werk waarbij je vuil kan worden
 • machines of apparatuur bedienen
 • in de natuur en/of met dieren werken
 • buiten zijn
 • voertuigen besturen

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

Intellectueel

 • dingen grondig bestuderen
 • problemen oplossen door middel van analyse
 • specialistisch werk
 • blijvend leren en kennis vergaren
 • wetenschappelijk onderzoek

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van metselaar verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een metselaar bedraagt 82%. Dat betekent dat de kans bovengemiddeld is dat de taken en werkzaamheden van een metselaar binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een metselaar?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 39.600,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een metselaar met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend metselaar. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Kijk je naar het salaris wat over een langere periode is aangeboden, dan bedraagt dat voor een metselaar gemiddeld € 34.000 per jaar. Dat is bruto € 2.800 per maand. De aangeboden maandsalarissen in vacatures variëren tussen € 2.400 per maand en ongeveer € 3.200 per maand. De laagste salarissen zijn vaak startsalarissen terwijl de hogere salarissen worden geboden voor metselaars met veel werkervaring.Opleidingen en cursussen metselaar

Metselaar worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor metselaar.

Vacatures metselaar

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als metselaar? Bekijk hieronder de vacatures.


Is metselaar niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken realistisch & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Hovenier
 2. Planner
 3. Schilder
 4. Loodgieter
 5. Vrachtwagenchauffeur

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.