Moderator worden
 

Moderator worden

Moderator worden
opleidingsniveau
mbo
kans op robotisering
55%
gemiddeld jaarsalaris
onbekend
vacatures
1
 

Wat doet een moderator?

Een online of content moderator is eigenlijk een klantenservicemedewerker die volledig online opereert. De werkzaamheden van een moderator kunnen sterk variëren en erg afhangen van de organisatie of afdeling waarvoor je werkt. Je kan daarbij onderscheid maken tussen twee soorten taken; controlerende of klantenservicewerkzaamheden. Bij de controlerende werkzaamheden zorg je er vooral voor dat op een website, app, online forum, nieuwsgroep of chat-kanaal de afgesproken regels in acht worden genomen en verwijder je ongewenste content. Maar als online moderator kan je taak ook meer servicegericht zijn. Je helpt klanten met vragen en geeft antwoorden. Bijvoorbeeld via een chatfunctie en je heet dan een chat moderator.

Hoe word ik een moderator?

Om moderator te worden moet je vooral de taal beheersen van de gebruikers van het platform waarvoor je werkt. Veel sites of platforms opereren internationaal en zoeken moderators voor bepaalde landen of taalgebieden. Soms kan je dit werk vanuit huis doen. Daarnaast moet je analytisch zijn en bekend zijn met social media en apps.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van moderator bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van moderator. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is moderator misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

Sociaal

 • mensen helpen en verzorgen
 • met mensen samenwerken
 • mensen lesgeven en iets bijbrengen
 • servicegericht en dienstverlenend werk

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van moderator verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een moderator bedraagt 55%. Dat betekent dat de kans gemiddeld is dat de taken en werkzaamheden van een moderator binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een moderator?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment onbekend. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een moderator met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend moderator. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Opleidingen en cursussen moderator

Moderator worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor moderator.

Vacatures moderator

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als moderator? Bekijk hieronder de vacatures.


Is moderator niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die hoog scoren op de kenmerken sociaal & ondernemend. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Mediator
 2. Orthopedagoog
 3. Accountmanager
 4. Horecamedewerker
 5. Klantenservicemedewerker

Wil je weten welke ondernemerscompetenties jij hebt? Doe dan de ondernemerstest.