Monteur koudetechniek worden
 

Monteur koudetechniek worden

Monteur koudetechniek worden
opleidingsniveau
mbo
kans op robotisering
40%
gemiddeld jaarsalaris
onbekend
vacatures
10
 

Wat doet een monteur koudetechniek?

Als servicemonteur of monteur koudetechniek zorg je ervoor dat koelinstallaties en klimaatsystemen geïnstalleerd worden en blijven werken. Koudetechniek heeft betrekking op het goed houden van voedsel en het creëren van een aangenaam (koel) klimaat in een gebouw of een auto. Denk bijvoorbeeld aan airco’s in scholen, ziekenhuizen, kantoren en auto’s, koel- en vrieskasten in de supermarkt en aan koudesystemen in bijvoorbeeld cafés en restaurants. Zonder koudetechniek bederft veel voedsel. Maar ook het transport van organen voor transplantatie is dan niet meer verantwoord. Als je als monteur koudetechniek gespecialiseerd bent in het opsporen en oplossingen van storingen heet je een systeemontwerper koude- en klimaatsystemen. Vaak bedenk je dan ook betere systemen. Als koelmonteur heb je over het algemeen een zeer gevarieerde baan en kom je op veel verschillende plekken. 

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van monteur koudetechniek bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van monteur koudetechniek. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is monteur koudetechniek misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Realistisch

 • fysiek werk
 • werk waarbij je vuil kan worden
 • machines of apparatuur bedienen
 • in de natuur en/of met dieren werken
 • buiten zijn
 • voertuigen besturen

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

Intellectueel

 • dingen grondig bestuderen
 • problemen oplossen door middel van analyse
 • specialistisch werk
 • blijvend leren en kennis vergaren
 • wetenschappelijk onderzoek

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van monteur koudetechniek verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een monteur koudetechniek bedraagt 40%. Dat betekent dat de kans gemiddeld is dat de taken en werkzaamheden van een monteur koudetechniek binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een monteur koudetechniek?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment onbekend. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een monteur koudetechniek met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend monteur koudetechniek. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Opleidingen en cursussen monteur koudetechniek

Monteur koudetechniek worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor monteur koudetechniek.

Vacatures monteur koudetechniek

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als monteur koudetechniek? Bekijk hieronder de vacatures.


Is monteur koudetechniek niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken realistisch & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Hovenier
 2. Planner
 3. Schilder
 4. Loodgieter
 5. Vrachtwagenchauffeur

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.