Muziekdocent worden
 

Muziekdocent worden

Muziekdocent worden
opleidingsniveau
hbo
kans op robotisering
3%
gemiddeld jaarsalaris
onbekend
vacatures
0
 

Wat doet een muziekdocent?

Wil jij muziekdocent worden? Hieronder zie je welke opleidingen je voor dit beroep kunt volgen en welke vacatures er zijn voor muziekdocenten. Maar wat doet een muziekdocent eigenlijk? Een muziekdocent of muziekleraar geeft les op het gebied van muziek. Als muziekleraar ben je gek van muziek en vind je het leuk en krijg je er energie van om anderen kennis te laten maken met de mooie kanten van muziek. Muziekleraar is geen beschermd beroep. Maar als je les wilt geven op scholen of aan een muziekopleiding dien je over het algemeen een opleiding op het conservatorium te hebben gevolgd. Als muziekdocent kun je werken op een muziekschool, middelbare school of als zelfstandig muziekleraar. Je kunt les geven aan groepen (fanfares, koren, bands, etc.) en/of aan individuen. Veel muziekdocenten werken als multi-instrumentale docent. Je geeft dan les in verschillende disciplines. Bijvoorbeeld gitaar, piano, drums en zelfs DJ of muziekproductie. Maar er zijn ook genoeg muziekdocenten die gespecialiseerd zijn in een of twee instrumenten.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van muziekdocent bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van muziekdocent. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is muziekdocent misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Artistiek

 • mooie dingen maken en ontwerpen
 • creatieve werkzaamheden als schilderen en fotograferen
 • expressief werk als acteren en zingen
 • origineel en fantasievol zijn, dingen op een andere manier bekijken
 • interesse en een voorliefde voor cultuur

Sociaal

 • mensen helpen en verzorgen
 • met mensen samenwerken
 • mensen lesgeven en iets bijbrengen
 • servicegericht en dienstverlenend werk

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van muziekdocent verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een muziekdocent bedraagt 3%. Dat betekent dat de kans zeer klein is dat de taken en werkzaamheden van een muziekdocent binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een muziekdocent?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment onbekend. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een muziekdocent met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend muziekdocent. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Opleidingen en cursussen muziekdocent

Muziekdocent worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor muziekdocent.

Vacatures muziekdocent

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als muziekdocent? Bekijk hieronder de vacatures.

Er zijn geen vacatures gevonden voor dit beroep. Ga naar Adzuna.nl voor alle vacatures in Nederland.

Is muziekdocent niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken artistiek & sociaal. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Docent
 2. Trainer
 3. Pedagogisch medewerker
 4. Remedial teacher
 5. Vertaler

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.