Notaris worden
 

Notaris worden

Notaris worden
opleidingsniveau
wo
kans op robotisering
40%
gemiddeld jaarsalaris
€ 53.706,-
vacatures
8
 

Wat doet een notaris?

De notaris is een onafhankelijk persoon die je vrijwillig kunt raadplegen en soms ook verplicht, bij wet, moet inschakelen. Bijvoorbeeld bij het oprichten van een BV,  overdracht van vastgoed, opstellen van huwelijkse voorwaarden, maken en/of wijzigen van een testament, verdelen van erfenissen of het doen van bepaalde schenkingen. Als notaris zijn je werkzaamheden weliswaar zeer juridisch en dien je zorgvuldig te werk te gaan maar je werk is ook zeer divers en je krijgt te maken met veel verschillende mensen, belangen en vragen. Als notaris werk je bij een notariskantoor of je bent eigenaar van een notariskantoor en je hebt dan een aantal mensen in dienst. Meestal begin je bij een kantoor als kandidaat-notaris en ben je eigenlijk een notaris in opleiding. Maar je kunt er ook voor kiezen om als kandidaat-notaris te blijven werken onder een notaris. In vacatures wordt er meestal gevraagd om een kandidaat-notaris.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van notaris bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van notaris. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is notaris misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van notaris verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een notaris bedraagt 40%. Dat betekent dat de kans gemiddeld is dat de taken en werkzaamheden van een notaris binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een notaris?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 53.706,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een notaris met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend notaris. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Opleidingen en cursussen notaris

Notaris worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor notaris.


Is notaris niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken ondernemend & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Projectmanager
 2. Accountant
 3. Recruiter
 4. Commercieel medewerker
 5. Vertegenwoordiger

Wil je weten welke ondernemerscompetenties jij hebt? Doe dan de ondernemerstest.