Onderwijsassistent worden
 

Onderwijsassistent worden

Onderwijsassistent worden
opleidingsniveau
mbo
kans op robotisering
56%
gemiddeld jaarsalaris
onbekend
vacatures
136
 

Wat doet een onderwijsassistent?

Wat doet een onderwijsassistent? Een onderwijsassistent helpt leerkrachten bij het geven van onderwijs. Vaak bestaan deze ondersteunde werkzaamheden uit het overnemen van werkzaamheden. Denk bijvoorbeeld aan begeleiden van individuele leerlingen of kleine groepen bij lezen of rekenen. Maar denk ook aan activiteiten als het inrichten en opruimen van het klaslokaal en licht administratieve taken. Je bekleedt een positie waarbij een docent de eindverantwoordelijkheid draagt voor ontwerp en uitvoering van educatieve programma's en diensten en jij hem of haar daarbij helpt. Een onderwijsassistent wordt soms ook een klassenassistent genoemd. De meeste onderwijsassistenten zijn werkzaam in het basisonderwijs maar je kunt ook als assistent werkzaam zijn in het voortgezet, middelbaar of hoger onderwijs.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van onderwijsassistent bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van onderwijsassistent. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is onderwijsassistent misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Sociaal

 • mensen helpen en verzorgen
 • met mensen samenwerken
 • mensen lesgeven en iets bijbrengen
 • servicegericht en dienstverlenend werk

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van onderwijsassistent verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een onderwijsassistent bedraagt 56%. Dat betekent dat de kans gemiddeld is dat de taken en werkzaamheden van een onderwijsassistent binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een onderwijsassistent?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment onbekend. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een onderwijsassistent met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend onderwijsassistent. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Wat is het aangeboden salaris van een onderwijsassistent over een langere periode? Als je kijkt naar de vacatures van nu en die van een maand tot een jaar geleden, dan is het gemiddeld aangeboden jaarsalaris van een onderwijsassistent € 30.000. Dat is afgerond bruto € 2.500 per maand. De aangeboden maandsalarissen in vacatures variëren tussen € 2.100 per maand en ongeveer € 2.900 per maand. De laagste salarissen zijn vaak startsalarissen terwijl de hogere salarissen worden geboden voor onderwijsassistenten met veel werkervaring.Opleidingen en cursussen onderwijsassistent

Onderwijsassistent worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor onderwijsassistent.


Is onderwijsassistent niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken sociaal & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Verzorgende IG
 2. Servicemedewerker
 3. Maatschappelijk werker
 4. Telefoniste
 5. Doktersassistent

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.