Operationeel manager worden
 

Operationeel manager worden

Operationeel manager worden
opleidingsniveau
hbo
kans op robotisering
57%
gemiddeld jaarsalaris
€ 45.656,-
vacatures
126
 

Wat doet een operationeel manager?

Een operationeel manager is een vrij breed begrip voor iemand die de operatie aanstuurt en activiteiten coördineert van werknemers. Als operationeel manager zorg je er voor dat de werkzaamheden in jouw bedrijfsonderdeel of in jouw werkgebied of taakgebied worden uitgevoerd zoals afgesproken en/of overeengekomen. Denk hierbij aan iemand die leiding geeft aan conducteurs, een manager in de land- of tuinbouw of een manager van een restaurant van een hotel. Als operationeel manager ben je dus niet diegene die de strategie bedenkt maar eerder iemand die er voor zorgt dat de strategie en afspraken uitgevoerd worden. Je hebt daarnaast een belangrijke rol als leidinggevende en dient werknemers te coachen.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van operationeel manager bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van operationeel manager. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is operationeel manager misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

Realistisch

 • fysiek werk
 • werk waarbij je vuil kan worden
 • machines of apparatuur bedienen
 • in de natuur en/of met dieren werken
 • buiten zijn
 • voertuigen besturen

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van operationeel manager verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een operationeel manager bedraagt 57%. Dat betekent dat de kans gemiddeld is dat de taken en werkzaamheden van een operationeel manager binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een operationeel manager?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 45.656,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een operationeel manager met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend operationeel manager. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Als je kijkt naar een langere periode, dan bedraagt het gemiddeld aangeboden jaarsalaris van een operationeel manager € 51.000. Dat is bruto € 4.300 per maand. De aangeboden maandsalarissen in vacatures variëren tussen € 3.600 per maand en ongeveer € 4.900 per maand. De laagste salarissen zijn vaak startsalarissen terwijl de hogere salarissen worden geboden voor operationeel managers met meer werkervaring.Opleidingen en cursussen operationeel manager

Operationeel manager worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor operationeel manager.

Vacatures operationeel manager

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als operationeel manager? Bekijk hieronder de vacatures.


Is operationeel manager niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die hoog scoren op de kenmerken realistisch & ondernemend. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Bouwkundig manager
 2. Sales engineer
 3. Procesoperator
 4. Uitvoerder
 5. Kok

Wil je weten welke ondernemerscompetenties jij hebt? Doe dan de ondernemerstest.