Chemisch operator worden
 

Chemisch operator worden

Chemisch operator worden
opleidingsniveau
vmbo
kans op robotisering
76%
gemiddeld jaarsalaris
onbekend
vacatures
43
 

Wat doet een chemisch operator?

Als chemisch operator ben je verantwoordelijk voor de installaties waaraan je werkt en bestaan je werkzaamheden uit het bedienen van apparatuur om chemische veranderingen of reacties bij de verwerking van industriële of commerciële producten te controleren. Andere taken en verantwoordelijkheden. Het verhelpen van storingen, toevoegen van grondstoffen aan de hand van recepturen en produceren van chemicaliën. Als chemisch operator houd jij je tevens bezig met het analyseren van het eindproduct, verpompen van halffabricaten en het uitvoeren van kwaliteitscontroles.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van chemisch operator bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van chemisch operator. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is chemisch operator misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Realistisch

 • fysiek werk
 • werk waarbij je vuil kan worden
 • machines of apparatuur bedienen
 • in de natuur en/of met dieren werken
 • buiten zijn
 • voertuigen besturen

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van chemisch operator verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een chemisch operator bedraagt 76%. Dat betekent dat de kans gemiddeld is dat de taken en werkzaamheden van een chemisch operator binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een chemisch operator?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment onbekend. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een chemisch operator met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend chemisch operator. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Opleidingen en cursussen chemisch operator

Chemisch operator worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor chemisch operator.

Vacatures chemisch operator

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als chemisch operator? Bekijk hieronder de vacatures.


Is chemisch operator niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken realistisch & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Hovenier
 2. Planner
 3. Schilder
 4. Loodgieter
 5. Vrachtwagenchauffeur

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.