Opticien worden
 

Opticien worden

Opticien worden
opleidingsniveau
mbo
kans op robotisering
71%
gemiddeld jaarsalaris
onbekend
vacatures
0
 

Wat doet een opticien?

Wil jij opticien worden? Hieronder zie je welke opleidingen je voor dit beroep kunt volgen en welke vacatures er zijn voor opticiens. Maar wat doet een opticien eigenlijk? Een opticien verricht metingen aan het oog om te bepalen of een bril of lenzen gewenst zijn. Andere werkzaamheden bestaan uit het ontwerpen, vormgeven, op maat maken en aanpassen van lenzen en monturen voor de klant, soms in overeenstemming met de schriftelijke instructies of specificaties van de optometrist of oogarts. Als opticien assisteer je de klant met het kiezen van monturen en met indoen, uitdoen en onderhouden van contactlenzen. Sommige opticiens zijn gespecialiseerd in contactlenzen en worden contactlensspecialist genoemd. Een opticien verricht geen medisch onderzoek maar stelt iemands gezichtsscherpte vast. Een opticien wordt soms ook wel een medewerker optiek genoemd.

Hoe word ik een opticien?

Wil je graag opticien worden? Op middelbaar niveau zijn er diverse opleidingen voor het beroep van opticien. Maar ook voor zij-instromers zijn er kansen. Sommige optiekwinkels bieden interen opleiding voor mensen die graag alsnog opticien willen worden.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van opticien bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van opticien. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is opticien misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

Realistisch

 • fysiek werk
 • werk waarbij je vuil kan worden
 • machines of apparatuur bedienen
 • in de natuur en/of met dieren werken
 • buiten zijn
 • voertuigen besturen

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van opticien verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een opticien bedraagt 71%. Dat betekent dat de kans gemiddeld is dat de taken en werkzaamheden van een opticien binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een opticien?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment onbekend. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een opticien met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend opticien. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Wat is het aangeboden salaris van een opticien over een langere periode? Als je kijkt naar de vacatures van nu en die van een maand tot een jaar geleden, dan is het gemiddeld aangeboden jaarsalaris van een opticien € 29.000. Dat is afgerond bruto € 2.500 per maand. De aangeboden maandsalarissen in vacatures variëren tussen € 2.100 per maand en ongeveer € 2.800 per maand. De laagste salarissen zijn vaak startsalarissen. Hogere salarissen worden geboden voor opticiens met werkervaring.Opleidingen en cursussen opticien

Opticien worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor opticien.

Vacatures opticien

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als opticien? Bekijk hieronder de vacatures.

Er zijn geen vacatures gevonden voor dit beroep. Ga naar Adzuna.nl voor alle vacatures in Nederland.

Is opticien niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken ondernemend & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Projectmanager
 2. Accountant
 3. Recruiter
 4. Commercieel medewerker
 5. Vertegenwoordiger

Wil je weten welke ondernemerscompetenties jij hebt? Doe dan de ondernemerstest.