Politieagent worden
 

Politieagent worden

Politieagent worden
opleidingsniveau
mbo
kans op robotisering
10%
gemiddeld jaarsalaris
onbekend
vacatures
0
 

Wat doet een politieagent?

Als politieagent voer je de volgende taken uit. Surveilleren, optreden en afgaan op meldingen om wetten en verordeningen te handhaven, verkeer te regelen, menigten te kanaliseren, misdaad te voorkomen en overtreders te arresteren. Als politieagent heb je een afwisselende baan, ben je over het algemeen veel buiten, kom je in aanraking met veel verschillende mensen en situaties, dien je vaak handelend en sturend op te treden en ben je tot slot uiteraard handhaver van de wet en goed op de hoogte van wat wel en niet mag. Wil je politieagent worden? Dan zal je een opleiding tot politieagent bij de politieacademie moeten volgen. Wil je vergelijkbare werkzaamheden uitvoeren, maar kun je niet bij de politie werken. Denk dan eens aan een beroep als beveiliger.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van politieagent bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van politieagent. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is politieagent misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Realistisch

 • fysiek werk
 • werk waarbij je vuil kan worden
 • machines of apparatuur bedienen
 • in de natuur en/of met dieren werken
 • buiten zijn
 • voertuigen besturen

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van politieagent verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een politieagent bedraagt 10%. Dat betekent dat de kans klein is dat de taken en werkzaamheden van een politieagent binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een politieagent?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment onbekend. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een politieagent met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend politieagent. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Wat is het aangeboden salaris van een politieagent over een langere periode? Als je kijkt naar de vacatures van nu en die van een maand tot een jaar geleden, dan is het gemiddeld aangeboden jaarsalaris van een politieagent € 36.000. Dat is afgerond bruto € 3.000 per maand. De aangeboden maandsalarissen kunnen echter verschillen. Van € 1.700 per maand tot ongeveer € 4.300 per maand. De laagste salarissen zijn vaak startsalarissen. Hogere salarissen worden geboden voor politieagenten met werkervaring.Opleidingen en cursussen politieagent

Politieagent worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor politieagent.

Vacatures politieagent

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als politieagent? Bekijk hieronder de vacatures.

Er zijn geen vacatures gevonden voor dit beroep. Ga naar Adzuna.nl voor alle vacatures in Nederland.

Is politieagent niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die hoog scoren op de kenmerken realistisch & ondernemend. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Bouwkundig manager
 2. Sales engineer
 3. Procesoperator
 4. Uitvoerder
 5. Kok

Wil je weten welke ondernemerscompetenties jij hebt? Doe dan de ondernemerstest.