Procestechnoloog worden
 

Procestechnoloog worden

Procestechnoloog worden
opleidingsniveau
hbo
kans op robotisering
3%
gemiddeld jaarsalaris
€ 45.422,-
vacatures
30
 

Wat doet een procestechnoloog?

Werken als procestechnoloog houdt in dat je bezig bent met het toepassen van bouwkundige theorie en principes om problemen m.b.t. industriële inrichting of productie op te lossen of te verbeteren. Denk daarbij aan de volgende werkzaamheden. Begeleiden van projecten ter verbetering van de kwaliteit of het productieproces. Ondersteunen en adviseren van de productie bij technologische vraagstukken. Uitvoeren van proeven gericht op het wijzigen of vernieuwen van bestaande productsoorten. Uitvoeren van proeven gericht op veranderende werkmethoden, grond- of hulpstoffen. Opzetten van nieuwe meettechnieken ter verhoging van de productiviteit en kwaliteit. Een beroep waarbij je dus aan de ene kant heel onderzoekend bezig bent maar tegelijkertijd veel op de werkvloer bent. Geen standaard kantoorbaan dus. Als procestechnoloog kun je werken als extern adviseur die bedrijven helpt bij het verbeteren bij hun productieprocessen. Grotere productiebedrijven hebben vaak zelf procestechnologen in dienst. Je werkt vaak samen met of geeft leiding aan procesoperators en operators.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van procestechnoloog bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van procestechnoloog. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is procestechnoloog misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Intellectueel

 • dingen grondig bestuderen
 • problemen oplossen door middel van analyse
 • specialistisch werk
 • blijvend leren en kennis vergaren
 • wetenschappelijk onderzoek

Realistisch

 • fysiek werk
 • werk waarbij je vuil kan worden
 • machines of apparatuur bedienen
 • in de natuur en/of met dieren werken
 • buiten zijn
 • voertuigen besturen

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van procestechnoloog verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een procestechnoloog bedraagt 3%. Dat betekent dat de kans zeer klein is dat de taken en werkzaamheden van een procestechnoloog binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een procestechnoloog?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 45.422,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een procestechnoloog met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend procestechnoloog. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Als je kijkt naar een langere periode, dan bedraagt het gemiddeld aangeboden jaarsalaris van een procestechnoloog € 52.000. Dat is bruto € 4.400 per maand. De aangeboden maandsalarissen in vacatures variëren tussen € 3.700 per maand en ongeveer € 5.000 per maand. De laagste salarissen zijn vaak startsalarissen terwijl de hogere salarissen worden geboden voor procestechnologen met meer werkervaring.Opleidingen en cursussen procestechnoloog

Procestechnoloog worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor procestechnoloog.

Vacatures procestechnoloog

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als procestechnoloog? Bekijk hieronder de vacatures.


Is procestechnoloog niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken realistisch & intellectueel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Monteur elektrotechniek
 2. Technisch operator
 3. Laborant
 4. Product engineer
 5. Teeltspecialist

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.