Reinigingsmedewerker worden
 

Reinigingsmedewerker worden

Reinigingsmedewerker worden
opleidingsniveau
mbo
kans op robotisering
66%
gemiddeld jaarsalaris
€ 36.054,-
vacatures
3
 

Wat doet een reinigingsmedewerker?

Als reinigingsmedewerker of reinigingsspecialist heb je een afwisselende en veelzijdige baan. Vaak ga je op pad om op diverse locaties reinigingswerkzaamheden uit te voeren. Zo begin je bijvoorbeeld je in de ochtend bij een bedrijfspand, waar de glazen en de gevel moeten worden schoongemaakt. Later op de dag ga je bij een woonhuis langs om een dakkapel en daklijsten schoon te maken. Waarbij je meteen kijkt of de schoorsteen geveegd moet worden. Zo kan je ingezet worden als glazenwasser, schoorsteenveger of gevelreiniger. De werkzaamheden kunnen plaatsvinden bij particulieren en bedrijven. Je werkt meestal voor schoonmaakbedrijven. Sommige kunnen een bepaalde specialisatie hebben. Bijvoorbeeld reiniging en herstel na brand-, rook-, en waterschades of schoonmaak van bedrijfspanden die verkocht gaan worden. Bij veel vacatures wordt gevraagd om een reinigingsmedewerker die in het bezit is van een rijbewijs omdat je vaak op verschillende locaties moet werken die niet altijd goed bereikbaar zijn met het openbaar vervoer.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van reinigingsmedewerker bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van reinigingsmedewerker. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is reinigingsmedewerker misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Realistisch

 • fysiek werk
 • werk waarbij je vuil kan worden
 • machines of apparatuur bedienen
 • in de natuur en/of met dieren werken
 • buiten zijn
 • voertuigen besturen

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van reinigingsmedewerker verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een reinigingsmedewerker bedraagt 66%. Dat betekent dat de kans gemiddeld is dat de taken en werkzaamheden van een reinigingsmedewerker binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een reinigingsmedewerker?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 36.054,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een reinigingsmedewerker met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend reinigingsmedewerker. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Opleidingen en cursussen reinigingsmedewerker

Reinigingsmedewerker worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor reinigingsmedewerker.

Vacatures reinigingsmedewerker

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als reinigingsmedewerker? Bekijk hieronder de vacatures.


Is reinigingsmedewerker niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken realistisch & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Hovenier
 2. Planner
 3. Schilder
 4. Loodgieter
 5. Vrachtwagenchauffeur

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.