Reisleider worden
 

Reisleider worden

Reisleider worden
opleidingsniveau
mbo
kans op robotisering
6%
gemiddeld jaarsalaris
€ 30.615,-
vacatures
10
 

Wat doet een reisleider?

Als reisleider of reisgids begeleid je vakantiegangers op langeafstandsreizen, tours en uitstapjes. Meestal voor grotere groepen maar het kan ook voor individuen. Soms plan en organiseer je (onderdelen van) de reis. Als reisleider ben je het aanspreekpunt voor vakantiegangers op de plek waar ze vakantie vieren. Je doel is er voor te zorgen dat iedereen zijn of haar vakantie kan vieren. Je bezit vele kwaliteiten. Je neemt makkelijk het voortouw, weet mensen te enthousiasmeren en te betrekken, bent enthousiast en hebt alles tot in de puntjes georganiseerd. Bij tegenslag hou je hoofd koel en zorgt er voor dat er snel en oplossing is gevonden. 

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van reisleider bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van reisleider. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is reisleider misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van reisleider verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een reisleider bedraagt 6%. Dat betekent dat de kans klein is dat de taken en werkzaamheden van een reisleider binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een reisleider?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 30.615,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een reisleider met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend reisleider. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Opleidingen en cursussen reisleider

Reisleider worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor reisleider.


Is reisleider niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken ondernemend & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Projectmanager
 2. Accountant
 3. Recruiter
 4. Commercieel medewerker
 5. Vertegenwoordiger

Wil je weten welke ondernemerscompetenties jij hebt? Doe dan de ondernemerstest.