Relatiemanager worden
 

Relatiemanager worden

Relatiemanager worden
opleidingsniveau
hbo
kans op robotisering
2%
gemiddeld jaarsalaris
€ 45.238,-
vacatures
17
 

Wat doet een relatiemanager?

Een relatiemanager is eigenlijk een accountmanager die zich vooral toelegt op het onderhouden van relaties met klanten van het bedrijf of de organisatie waar de relatiemanager werkzaam is. Het onderhouden van relaties kan verschillende doelen hebben. Een belangrijk doel is dat door het klantcontact een relatiemanager er voor zorgt dat de klant voor zijn of haar diensten of producten niet naar een concurrent overstapt. Ten tweede kan je er als relatiemanager voor zorgen dat een klant meer producten of diensten gaat afnemen. Tot slot ben je als relatiemanager ook belangrijk als voelspriet in de markt en krijg je een beter beeld van de wensen van een klant. Dit kan belangrijk zijn voor de manier waarop de organisatie dient te communiceren, een product of dienst in de markt moet zetten of kan zelfs leiden tot productinnovaties of nieuwe diensten. Een relatiemanager wordt soms ook een relatiebeheerder genoemd.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van relatiemanager bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van relatiemanager. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is relatiemanager misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

Sociaal

 • mensen helpen en verzorgen
 • met mensen samenwerken
 • mensen lesgeven en iets bijbrengen
 • servicegericht en dienstverlenend werk

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van relatiemanager verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een relatiemanager bedraagt 2%. Dat betekent dat de kans zeer klein is dat de taken en werkzaamheden van een relatiemanager binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een relatiemanager?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 45.238,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een relatiemanager met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend relatiemanager. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Vacatures relatiemanager

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als relatiemanager? Bekijk hieronder de vacatures.


Is relatiemanager niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die hoog scoren op de kenmerken sociaal & ondernemend. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Mediator
 2. Orthopedagoog
 3. Accountmanager
 4. Horecamedewerker
 5. Klantenservicemedewerker

Wil je weten welke ondernemerscompetenties jij hebt? Doe dan de ondernemerstest.