Schoenmaker worden
 

Schoenmaker worden

Schoenmaker worden
opleidingsniveau
mbo
kans op robotisering
52%
gemiddeld jaarsalaris
€ 90.000,-
vacatures
30
 

Wat doet een schoenmaker?

Wil jij schoenmaker worden? Iedereen weet wel wat een schoenmaker doet. De werkzaamheden bestaan heel formeel gezegd uit het maken, decoreren of repareren van leren en leerachtige producten. Zoals tassen, schoenen en zadels. Je werkt onder andere met poets-, schuur- en naaimachines en andere gereedschappen. Ook heb je veel contact met klanten over reparaties en de kosten. Als het kan, verkoop je extra artikelen. Bijvoorbeeld schoensmeer of veters. En je onderhoudt de machines. De meeste schoenherstellers werken in kleine schoenmakerijen. Vaak werken hier maximaal drie mensen. Veel schoenmakers zijn zelfstandig ondernemer en hebben een eigen schoenmakerij. Een schoenmaker wordt ook wel een schoenhersteller genoemd. Sommige schoenmakers zijn gespecialiseerd in bijvoorbeeld het maken van orthopedische schoenen en heten dan een orthopedische schoentechnicus. Als schoenmaker kun je je bijvoorbeeld ook specialiseren in het maken en herstellen van zadels en tuigen voor de paardensport. Je heet dan een zadel- en tuigenmaker. Om schoenmaker te worden moet je een ambachtelijke opleiding tot schoenmaker volgen. Deze zijn op mbo-niveau en vaak volg je een gecombineerde opleiding waarbij je meteen bij een schoenmaker begint en een of een paar dagen per week naar schol gaat.

Naar opleidingen en vacatures

Wat is er leuk aan het werk van een schoenmaker?

In een interview voor het NRC zegt schoenmaakster Elsa Verreijen over haar vak:” Wat zo mooi is aan het repareren van schoenen is dat mensen vaak niet weten hoeveel er nog mogelijk is. „Zijn deze schoenen nog te redden?”, is áltijd hun eerste vraag. Als het lukt, kan ik een paar niet van nieuw te onderscheiden schoenen teruggeven.”

Past het beroep van schoenmaker bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van schoenmaker. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is schoenmaker misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Realistisch

 • fysiek werk
 • werk waarbij je vuil kan worden
 • machines of apparatuur bedienen
 • in de natuur en/of met dieren werken
 • buiten zijn
 • voertuigen besturen

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

Artistiek

 • mooie dingen maken en ontwerpen
 • creatieve werkzaamheden als schilderen en fotograferen
 • expressief werk als acteren en zingen
 • origineel en fantasievol zijn, dingen op een andere manier bekijken
 • interesse en een voorliefde voor cultuur

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van schoenmaker verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een schoenmaker bedraagt 52%. Dat betekent dat de kans gemiddeld is dat de taken en werkzaamheden van een schoenmaker binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een schoenmaker?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 90.000,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een schoenmaker met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend schoenmaker. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Opleidingen en cursussen schoenmaker

Schoenmaker worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor schoenmaker.

Vacatures schoenmaker

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als schoenmaker? Bekijk hieronder de vacatures.

Er zijn geen vacatures gevonden voor dit beroep. Ga naar Adzuna.nl voor alle vacatures in Nederland.

Is schoenmaker niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken realistisch & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Hovenier
 2. Planner
 3. Schilder
 4. Loodgieter
 5. Vrachtwagenchauffeur

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.