Secretaresse worden
 

Secretaresse worden

Secretaresse worden
opleidingsniveau
mbo
kans op robotisering
96%
gemiddeld jaarsalaris
€ 40.753,-
vacatures
100
 

Wat doet een secretaresse?

Wil jij secretaresse of secretariaatsmedewerker worden? Hieronder zie je welke opleidingen je voor dit beroep kunt volgen en welke vacatures er zijn voor secretaresses. Maar wat doet een secretaresse eigenlijk? Werken als secretaresse betekent dat je er voor zorgt dat anderen hun werk goed kunnen doen. Veel werkzaamheden bestaan uit het uitvoeren van routinematige, administratieve taken. Zoals inplannen van afspraken, bijhouden van de agenda, verzorgen van de post, beantwoorden en selecteren van inkomend e-mail verkeer, beantwoorden van de telefoon, notuleren van vergaderingen en gesprekken en het archiveren van stukken. Afhankelijk van het soort organisatie en de grootte kan een secretaresse ook betrokken worden bij werkzaamheden op het gebied van bijvoorbeeld communicatie, HR en marketing.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van secretaresse bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van secretaresse. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is secretaresse misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van secretaresse verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een secretaresse bedraagt 96%. Dat betekent dat de kans zeer groot is dat de taken en werkzaamheden van een secretaresse binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een secretaresse?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 40.753,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een secretaresse met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend secretaresse. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Wat is het aangeboden salaris van een secretaresse over een langere periode? Als je kijkt naar de vacatures van nu en die van een maand tot een jaar geleden, dan is het gemiddeld aangeboden jaarsalaris van een secretaresse € 32.000. Dat is afgerond bruto € 2.700 per maand. De aangeboden maandsalarissen in vacatures variëren tussen € 2.300 per maand en ongeveer € 3.100 per maand. De laagste salarissen zijn vaak startsalarissen terwijl de hogere salarissen worden geboden voor secretaresses met veel werkervaring.Opleidingen en cursussen secretaresse

Secretaresse worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor secretaresse.

Vacatures secretaresse

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als secretaresse? Bekijk hieronder de vacatures.


Is secretaresse niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken ondernemend & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Projectmanager
 2. Accountant
 3. Recruiter
 4. Commercieel medewerker
 5. Vertegenwoordiger

Wil je weten welke ondernemerscompetenties jij hebt? Doe dan de ondernemerstest.