Sportinstructeur worden
 

Sportinstructeur worden

Sportinstructeur worden
opleidingsniveau
mbo
kans op robotisering
9%
gemiddeld jaarsalaris
onbekend
vacatures
3
 

Wat doet een sportinstructeur?

Wil jij sportinstructeur worden? Hieronder zie je welke opleidingen je voor dit beroep kunt volgen en welke vacatures er zijn voor sportinstructeurs. Maar wat doet een sportinstructeur eigenlijk? Als sportinstructeur of fitnesstrainer vind je het leuk om mensen te motiveren en te helpen bij het bewegen en sporten. Je geeft les aan groepen of individuen of coacht hen bij sportieve activiteiten. Andere werkzaamheden bestaan uit het demonstreren van technieken en vorm, deelnemers observeren en uitleggen wat ze moeten doen om hun vaardigheden te verbeteren. Als sportinstructeur werk je vaak bij sportverenigingen, fitnesscentra, in de recreatiebranche en bij sport- en bewegingscentra. Sommige sportinstructeurs werken als personal trainer. Dit beroep wordt ook wel recreatie entertainer of aerobicsinstructeur genoemd. Bij opleidingen wordt dit beroep soms coördinator sportinstructie, training en coaching, activiteitenbegeleider of medewerker sport en recreatie genoemd.

Naar opleidingen en vacatures

Wat is er leuk aan het werk van een sportinstructeur?

Sportinstructeur Rick: “Samen de doelstelling van iemand halen is echt waarom ik dit doe. Je krijgt met allerlei verschillende soorten mensen te maken en iedereen heeft zo zijn eigen redenen om te sporten. Als je dan samen de doelstelling realiseert, het dus ook daadwerkelijk lukt, dat geeft mij echt een kick."

Past het beroep van sportinstructeur bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van sportinstructeur. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is sportinstructeur misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Sociaal

 • mensen helpen en verzorgen
 • met mensen samenwerken
 • mensen lesgeven en iets bijbrengen
 • servicegericht en dienstverlenend werk

Realistisch

 • fysiek werk
 • werk waarbij je vuil kan worden
 • machines of apparatuur bedienen
 • in de natuur en/of met dieren werken
 • buiten zijn
 • voertuigen besturen

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van sportinstructeur verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een sportinstructeur bedraagt 9%. Dat betekent dat de kans klein is dat de taken en werkzaamheden van een sportinstructeur binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een sportinstructeur?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment onbekend. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een sportinstructeur met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend sportinstructeur. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Opleidingen en cursussen sportinstructeur

Sportinstructeur worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor sportinstructeur.

Vacatures sportinstructeur

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als sportinstructeur? Bekijk hieronder de vacatures.


Is sportinstructeur niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken realistisch & sociaal. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Ambulancechauffeur
 2. Mondhygiënist
 3. Thuishulp
 4. Huishoudelijke hulp
 5. Persoonlijk begeleider

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.