Spuitgiet operator worden
 

Spuitgiet operator worden

Spuitgiet operator worden
opleidingsniveau
mbo
kans op robotisering
91%
gemiddeld jaarsalaris
€ 32.850,-
vacatures
20
 

Wat doet een spuitgiet operator?

Als spuitgiet operator ben je verantwoordelijk voor het bewaken en corrigeren van het spuitgietproces. Bij spuitgieten wordt een vloeibare massa in een vorm (matrijs) gespoten. Spuitgieten wordt vooral toegepast voor het produceren van kunststof of metalen vormen. Het kunststof of metaal wordt verhit waardoor het vloeibaar wordt en in een matrijs gespoten kan worden. In de matrijs koelt de vloeibare massa af tot de gewenste vorm. Zoals plastic verpakkingen, metalen en plastic onderdelen voor bouwmarkten (pluggen, rubbers), onderdelen voor computers, onderdelen voor de auto-industrie, etc. Het maken van een matrijs is vrij kostbaar. Daarom wordt de techniek van spuitgieten vooral toegepast voor het produceren van grote hoeveelheden van een specifiek onderdeel. Als spuitgiet operator bestaan je werkzaamheden uit het bewaken van het productieproces en het in- en uitbouwen van matrijzen. Indien nodig stel het productieproces bij en los je eerstelijns storingen op. Soms voer je onderhoudswerkzaamheden uit. In vacatures wordt soms ook om een productiemedewerker spuitgiet of operator spuitgieten gevraagd.

Naar opleidingen en vacatures

Kenmerken spuitgiet operator

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van spuitgiet operator. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is spuitgiet operator misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Realistisch

 • fysiek werk
 • werk waarbij je vuil kan worden
 • machines of apparatuur bedienen
 • in de natuur en/of met dieren werken
 • buiten zijn
 • voertuigen besturen

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

 

Toekomst beroep spuitgiet operator

De kans op robotisering van de werkzaamheden van een spuitgiet operator bedraagt 91%. Dat betekent dat de kans groot is dat de taken en werkzaamheden van een spuitgiet operator binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

Opleidingen en cursussen spuitgiet operator

Spuitgiet operator worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor spuitgiet operator.

Vacatures en salarissen spuitgiet operator

Het gemiddeld jaarsalaris van een spuitgiet operator bedraagt € 32.850,-. Bekijk hieronder de vacatures.


Is spuitgiet operator niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1200 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die hoog scoren op de kenmerken realistisch & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Vrachtwagenchauffeur
 2. Beveiliger
 3. Hovenier
 4. Onderhoudsmonteur
 5. Logistiek medewerker

Wil je weten of deze beroepen bij je passen? Doe dan de gratis beroepentest.