Stewardess worden
 

Stewardess worden

Stewardess worden
opleidingsniveau
mbo
kans op robotisering
35%
gemiddeld jaarsalaris
onbekend
vacatures
5
 

Wat doet een stewardess?

Een steward of stewardess is aangesteld om de veiligheid en het comfort van vliegtuigpassagiers tijdens de vlucht te waarborgen. Tot de taken behoren het begroeten van de passagiers, controleren van de tickets, uitleggen van het gebruik van veiligheidsapparatuur en het serveren van eten en drinken. De leidinggevende van de stewards of stewardessen heet een purser ziet er op toe dat de taken door iedereen worden uitgevoerd, zal naar voren treden als aanspreekpunt voor passagiers en crew en zal indien mogelijk ook uitvoerende werkzaamheden als die van de stewards en stewardessen verrichten. Het beroep van stewardess wordt bij sommige luchtvaartmaatschappijen cabin attendant genoemd. Andere benamingen die ook wel eens voorkomen, zijn cabinemedewerker of luchtvaartdienstverlener. Soms werk je niet aan boord van een vliegtuig maar bijvoorbeeld op de luchthaven en help je passagiers voor of na de vlucht. Steward(ess) worden? Bij luchtvaartmaatschappijen als KLM vind je op hun site wat hun eisen zijn en welke opleiders zij accepteren.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van stewardess bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van stewardess. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is stewardess misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

Sociaal

 • mensen helpen en verzorgen
 • met mensen samenwerken
 • mensen lesgeven en iets bijbrengen
 • servicegericht en dienstverlenend werk

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van stewardess verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een stewardess bedraagt 35%. Dat betekent dat de kans gemiddeld is dat de taken en werkzaamheden van een stewardess binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een stewardess?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment onbekend. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een stewardess met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend stewardess. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Wat is het aangeboden salaris van een stewardess over een langere periode? Als je kijkt naar de vacatures van nu en die van een maand tot een jaar geleden, dan is het gemiddeld aangeboden jaarsalaris van een stewardess € 33.000. Dat is afgerond bruto € 2.750 per maand. De aangeboden maandsalarissen kunnen echter verschillen. Van € 1.400 per maand tot ongeveer € 4.100 per maand. De laagste salarissen zijn vaak startsalarissen. Hogere salarissen worden geboden voor stewardessen met werkervaring.Opleidingen en cursussen stewardess

Stewardess worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor stewardess.


Is stewardess niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die hoog scoren op de kenmerken sociaal & ondernemend. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Mediator
 2. Orthopedagoog
 3. Accountmanager
 4. Horecamedewerker
 5. Klantenservicemedewerker

Wil je weten welke ondernemerscompetenties jij hebt? Doe dan de ondernemerstest.