Storingsmonteur worden
 

Storingsmonteur worden

Storingsmonteur worden
opleidingsniveau
mbo
kans op robotisering
40%
gemiddeld jaarsalaris
€ 40.108,-
vacatures
254
 

Wat doet een storingsmonteur?

Als storingsmonteur ben je vaak de redder in nood. Waar problemen zijn bij bedrijven of particulieren, kom jij met de oplossing. Hiervoor inspecteer je dagelijks diverse machines, installaties en systemen op hun werking. Steeds meer apparaten en machines worden aangestuurd door software en elektronica. Daarom moet je als storingsmonteur ook steeds meer verstand hebben van elektrotechniek en software. Bij storingsmeldingen breng je goed in kaart wat de aard, de omvang en de noodzaak tot reparatie is. Uiteindelijk verricht je de werkzaamheden aan de machines en hardware op volgorde van noodzaak. In overleg optimaliseer je de processen en breng je verbeteringen aan. Voor de meeste functies van storingsmonteur moet je in het bezit zijn van een middelbaar diploma op het gebied van elektrotechniek, mechatronica of werktuigbouwkunde. Soms wordt er ook een baan aangeboden in combinatie met een opleiding. Als storingsmonteur kan je bij veel verschillende bedrijven terecht. Denk aan het helpen van particulieren op het gebied van internet en elektronica. Daarnaast zij er in het bedrijfsleven voor heel veel verschillende bedrijven storingsmonteurs nodig. Van brouwers tot en met distributiecentra en van productiebedrijven tot en met voedselbedrijven.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van storingsmonteur bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van storingsmonteur. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is storingsmonteur misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Realistisch

 • fysiek werk
 • werk waarbij je vuil kan worden
 • machines of apparatuur bedienen
 • in de natuur en/of met dieren werken
 • buiten zijn
 • voertuigen besturen

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

Intellectueel

 • dingen grondig bestuderen
 • problemen oplossen door middel van analyse
 • specialistisch werk
 • blijvend leren en kennis vergaren
 • wetenschappelijk onderzoek

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van storingsmonteur verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een storingsmonteur bedraagt 40%. Dat betekent dat de kans gemiddeld is dat de taken en werkzaamheden van een storingsmonteur binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een storingsmonteur?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 40.108,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een storingsmonteur met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend storingsmonteur. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris van een storingsmonteur, over een langere periode, bedraagt € 38.000. Dat is bruto € 3.200 per maand. De aangeboden maandsalarissen in vacatures variëren tussen € 2.700 per maand en ongeveer € 3.700 per maand. De laagste salarissen zijn vaak startsalarissen terwijl de hogere salarissen worden geboden voor storingsmonteurs met veel werkervaring.Opleidingen en cursussen storingsmonteur

Storingsmonteur worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor storingsmonteur.

Vacatures storingsmonteur

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als storingsmonteur? Bekijk hieronder de vacatures.


Is storingsmonteur niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken realistisch & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Hovenier
 2. Planner
 3. Schilder
 4. Loodgieter
 5. Vrachtwagenchauffeur

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.