Stratenmaker worden
 

Stratenmaker worden

Stratenmaker worden
opleidingsniveau
mbo
kans op robotisering
83%
gemiddeld jaarsalaris
€ 32.628,-
vacatures
451
 

Wat doet een stratenmaker?

Als stratenmaker of straatmaker bestaan je werkzaamheden uit het uitlijnen, op maat maken en plaatsen van onderdelen voor straten. Als stratenmaker installeer je soms ook de bedding of fundering waarop uiteindelijk de stenen en tegels geplaatst gaan worden. Als straatmaker bestaat je eindproduct uit door stenen bestraatte wegen en trottoirs.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van stratenmaker bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van stratenmaker. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is stratenmaker misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Realistisch

 • fysiek werk
 • werk waarbij je vuil kan worden
 • machines of apparatuur bedienen
 • in de natuur en/of met dieren werken
 • buiten zijn
 • voertuigen besturen

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van stratenmaker verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een stratenmaker bedraagt 83%. Dat betekent dat de kans bovengemiddeld is dat de taken en werkzaamheden van een stratenmaker binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een stratenmaker?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 32.628,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een stratenmaker met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend stratenmaker. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Wat is het aangeboden salaris van een stratenmaker over een langere periode? Als je kijkt naar de vacatures van nu en die van een maand tot een jaar geleden, dan is het gemiddeld aangeboden jaarsalaris van een stratenmaker € 29.000. Dat is afgerond bruto € 2.500 per maand. De aangeboden maandsalarissen in vacatures variëren tussen € 2.100 per maand en ongeveer € 2.800 per maand. De laagste salarissen zijn vaak startsalarissen. Hogere salarissen worden geboden voor stratenmakers met werkervaring.Opleidingen en cursussen stratenmaker

Stratenmaker worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor stratenmaker.

Vacatures stratenmaker

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als stratenmaker? Bekijk hieronder de vacatures.


Is stratenmaker niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken realistisch & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Hovenier
 2. Planner
 3. Schilder
 4. Loodgieter
 5. Vrachtwagenchauffeur

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.