Stukadoor worden
 

Stukadoor worden

Stukadoor worden
opleidingsniveau
mbo
kans op robotisering
84%
gemiddeld jaarsalaris
onbekend
vacatures
5
 

Wat doet een stukadoor?

Een stukadoor brengt binnen of buiten pleisterwerk, cement, stukwerk of vergelijkbare materialen aan. Maar denk ook aan het aanbrengen van decoratief pleisterwerk. Het doel van pleisterwerk is het egaliseren van uw ruwe wanden en plafonds. Pleisterwerk aanbrengen is dus een manier om muren, wanden en plafonds strak en glad te maken. Bij decoratief pleisterwerk worden er bepaalde reliëfs of vormen aangebracht. Zoals rozetten of ornamenten op een plafond. Hiervoor maak je gebruik van mallen of bepaalde gietsels. Je kunt je als stukadoor ook specialiseren in het restaureren van historische gebouwen. Je heet dan een restauratiestukadoor. Bij het aanbrengen van het stucwerk is er veel kracht en uithoudingsvermogen nodig. Je werkt vaak boven je hoofd en moet veel fysieke handelingen uitvoeren. Een stukadoor is een vakman en wordt over het algemeen steeds beter in het vak. Veel technische en esthetische aspecten die bij dit werk aan de orde komen leert de stukadoor tijdens het werk. Stukadoors maken ook gebruik van machines bij het aanbrengen van bijvoorbeeld spachtelputz (korrelig stucwerk). Als stukadoor werk je voor een bouwbedrijf, bij een aannemer, schildersbedrijf of stukadoorsbedrijf. Er zijn ook veel stukadoors die zich laten inhuren als zzp’er.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van stukadoor bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van stukadoor. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is stukadoor misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Realistisch

 • fysiek werk
 • werk waarbij je vuil kan worden
 • machines of apparatuur bedienen
 • in de natuur en/of met dieren werken
 • buiten zijn
 • voertuigen besturen

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

Artistiek

 • mooie dingen maken en ontwerpen
 • creatieve werkzaamheden als schilderen en fotograferen
 • expressief werk als acteren en zingen
 • origineel en fantasievol zijn, dingen op een andere manier bekijken
 • interesse en een voorliefde voor cultuur

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van stukadoor verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een stukadoor bedraagt 84%. Dat betekent dat de kans bovengemiddeld is dat de taken en werkzaamheden van een stukadoor binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een stukadoor?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment onbekend. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een stukadoor met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend stukadoor. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Opleidingen en cursussen stukadoor

Stukadoor worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor stukadoor.

Vacatures stukadoor

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als stukadoor? Bekijk hieronder de vacatures.


Is stukadoor niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken realistisch & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Hovenier
 2. Planner
 3. Schilder
 4. Loodgieter
 5. Vrachtwagenchauffeur

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.