Tandartsassistent worden
 

Tandartsassistent worden

Tandartsassistent worden
opleidingsniveau
mbo
kans op robotisering
51%
gemiddeld jaarsalaris
onbekend
vacatures
2
 

Wat doet een tandartsassistent?

Wil jij tandartsassistent worden? Hieronder zie je welke opleidingen je voor dit beroep kunt volgen en welke vacatures er zijn voor tandartsassistenten. Maar wat doet een tandartsassistent eigenlijk? Een tandartsassistent ondersteunt de tandartsorthodontist of kaakchirurg bij het uitvoeren van zijn of haar taken. Denk hierbij aan het klaarzetten en steriel maken van de instrumenten die nodig zijn bij een behandeling en het aanreiken van de juiste instrumenten tijdens een behandeling. Daarnaast dien je na verrichtingen vaak spullen op te ruimen. Ook bied je vaak administratieve ondersteuning en help je bij de begeleiding van patiënten. Het is een beroep waarbij je veel met je handen werkt, zorgvuldig en voorkomend dient te zijn en tot slot is het ook een beroep met veel mensencontact. Tandartsassistent worden? Er is voorlopig genoeg vraag naar tandartsassistenten. Je kunt via diverse opleiders een basis- en vervolgopleiding volgen.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van tandartsassistent bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van tandartsassistent. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is tandartsassistent misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

Realistisch

 • fysiek werk
 • werk waarbij je vuil kan worden
 • machines of apparatuur bedienen
 • in de natuur en/of met dieren werken
 • buiten zijn
 • voertuigen besturen

Sociaal

 • mensen helpen en verzorgen
 • met mensen samenwerken
 • mensen lesgeven en iets bijbrengen
 • servicegericht en dienstverlenend werk

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van tandartsassistent verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een tandartsassistent bedraagt 51%. Dat betekent dat de kans gemiddeld is dat de taken en werkzaamheden van een tandartsassistent binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een tandartsassistent?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment onbekend. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een tandartsassistent met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend tandartsassistent. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Opleidingen en cursussen tandartsassistent

Tandartsassistent worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor tandartsassistent.

Vacatures tandartsassistent

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als tandartsassistent? Bekijk hieronder de vacatures.


Is tandartsassistent niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken realistisch & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Hovenier
 2. Planner
 3. Schilder
 4. Loodgieter
 5. Vrachtwagenchauffeur

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.