Teamleider worden
 

Teamleider worden

Teamleider worden
opleidingsniveau
mbo
kans op robotisering
1%
gemiddeld jaarsalaris
€ 41.585,-
vacatures
1837
 

Wat doet een teamleider?

Een teamleider geeft leiding aan een team dat bepaalde verantwoordelijkheid heeft binnen een organisatie. Denk bijvoorbeeld aan een team dat verantwoordelijk is voor de administratie van een organisatie, een team dat producten repareert of een team dat een park met vakantiewoningen schoonmaakt. Eigenlijk komen teams en teamleiders in veel verschillende bedrijven en branches voor. Van software- tot maakbedrijven en van de overheid tot het bedrijfsleven. Als teamleider neem je vaak actief deel aan productie- of maakproces. Dat betekent dat je zowel leidinggevend als uitvoerend bezig bent. Samen met je team en zorg je ervoor dat de werkzaamheden op de afdeling op tijd en goed uitgevoerd worden. Bij afwijkingen of problemen neem je maatregelen om ze structureel op te lossen. Een team kan bestaan uit twee tot drie personen maar teams van 8 of 10 personen komen ook regelmatig voor. Zeer grote teams worden vaak weer opgesplitst in nieuwe en kleinere teams. Teamleiders zijn vrijwel nooit eindverantwoordelijk binnen een organisatie en hebben over het algemeen een manager of directeur waaraan zij verantwoording moeten afleggen. Wil je teamleider worden? Meestal word je pas teamleider als je voldoende inhoudelijke kennis hebt opgedaan. Als dan blijkt dat je organisatorisch voldoende kwaliteiten hebt, kan je teamleider worden. Voor het werk van teamleider bestaan veel trainingen en opleidingen.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van teamleider bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van teamleider. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is teamleider misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

Sociaal

 • mensen helpen en verzorgen
 • met mensen samenwerken
 • mensen lesgeven en iets bijbrengen
 • servicegericht en dienstverlenend werk

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van teamleider verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een teamleider bedraagt 1%. Dat betekent dat de kans zeer klein is dat de taken en werkzaamheden van een teamleider binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een teamleider?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 41.585,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een teamleider met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend teamleider. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris van een teamleider, over een langere periode, bedraagt € 40.000. Dat is bruto € 3.300 per maand. De aangeboden maandsalarissen in vacatures variëren tussen € 2.800 per maand en ongeveer € 3.800 per maand. De laagste salarissen zijn vaak startsalarissen terwijl de hogere salarissen worden geboden voor teamleiders met veel werkervaring. Daarnaast kan het salaris van een teamleider hoger zijn in branches waar werkgevers erg moeilijk aan gekwalificeerd personeel kunnen komen.Opleidingen en cursussen teamleider

Teamleider worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor teamleider.

Vacatures teamleider

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als teamleider? Bekijk hieronder de vacatures.


Is teamleider niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken ondernemend & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Projectmanager
 2. Accountant
 3. Recruiter
 4. Commercieel medewerker
 5. Vertegenwoordiger

Wil je weten welke ondernemerscompetenties jij hebt? Doe dan de ondernemerstest.