Technisch tekenaar worden
 

Technisch tekenaar worden

Technisch tekenaar worden
opleidingsniveau
mbo
kans op robotisering
52%
gemiddeld jaarsalaris
€ 36.180,-
vacatures
105
 

Wat doet een technisch tekenaar?

Als technisch tekenaar maak je tekeningen die geschikt zijn voor het productieproces. Op basis van jouw tekening worden materialen besteld, op maat gemaakt en uiteindelijk gemonteerd. Op de tekening moet alle informatie staan die nodig om het product te kunnen maken. Als technisch tekenaar kan je bij heel veel verschillende bedrijven werken. Denk aan bedrijven die bijvoorbeeld stalen constructies maken of aluminium producten fabriceren. Wil je technisch tekenaar worden? Vaak zijn bedrijven op zoek naar iemand met een afgeronde technische mbo- op hbo-opleiding richting werktuigbouwkunde of elektrotechniek. Veel technische tekenaars zijn gespecialiseerd en heten dan bijvoorbeeld een bouwkundig tekenaar, 3d ontwerper, civieltechnisch tekenaar, tekenaar elektrotechniek, tekenaar constructeur, tekenaar werktuigbouw, CAD tekenaar of AutoCAD tekenaar.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van technisch tekenaar bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van technisch tekenaar. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is technisch tekenaar misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Realistisch

 • fysiek werk
 • werk waarbij je vuil kan worden
 • machines of apparatuur bedienen
 • in de natuur en/of met dieren werken
 • buiten zijn
 • voertuigen besturen

Intellectueel

 • dingen grondig bestuderen
 • problemen oplossen door middel van analyse
 • specialistisch werk
 • blijvend leren en kennis vergaren
 • wetenschappelijk onderzoek

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van technisch tekenaar verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een technisch tekenaar bedraagt 52%. Dat betekent dat de kans gemiddeld is dat de taken en werkzaamheden van een technisch tekenaar binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een technisch tekenaar?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 36.180,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een technisch tekenaar met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend technisch tekenaar. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Opleidingen en cursussen technisch tekenaar

Technisch tekenaar worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor technisch tekenaar.

Vacatures technisch tekenaar

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als technisch tekenaar? Bekijk hieronder de vacatures.


Is technisch tekenaar niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken realistisch & intellectueel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Monteur elektrotechniek
 2. Technisch operator
 3. Laborant
 4. Product engineer
 5. Teeltspecialist

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.