Tegelzetter worden
 

Tegelzetter worden

Tegelzetter worden
opleidingsniveau
mbo
kans op robotisering
75%
gemiddeld jaarsalaris
€ 36.884,-
vacatures
98
 

Wat doet een tegelzetter?

Als tegelzetter breng je diverse soorten tegels aan op muren, vloeren, plafonds en daken. Dit kunnen keramische tegels, glazen tegels, natuurstenen, marmeren tegels en houten tegels zijn. Je werkt op veel verschillende plekken. Bijvoorbeeld in nieuwbouwwoningen, bij particulieren thuis of bij bedrijven. De werkzaamheden die tegelzetters uitvoeren, zijn vrij divers. Je moet soms werktekeningen lezen en interpreteren. Uiteraard moet je wand- en vloertegels op maat snijden. Soms moet je sloop-, breek- en hakwerk verrichten. Vaak dien je lijm, mortel of specie aan te maken waarmee je de tegels bevestigt. Afhankelijk van de ondergrond dien je deze voor te strijken met hechtmiddel. Voor je begint met tegels te zetten moet je tot slot het te betegelen oppervlak meten en markeren. Je kunt werken in dienst van een tegelzetbedrijf of als zelfstandig tegelzetter. Wil je tegelzetter worden? Er zijn mbo-opleidingen voor tegelzetters. Maar als je kunt aantonen dat je ervaring hebt met tegelzetten, kun je vaak meteen beginnen. Want de vraag naar vakmensen is groot.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van tegelzetter bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van tegelzetter. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is tegelzetter misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Realistisch

 • fysiek werk
 • werk waarbij je vuil kan worden
 • machines of apparatuur bedienen
 • in de natuur en/of met dieren werken
 • buiten zijn
 • voertuigen besturen

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

Artistiek

 • mooie dingen maken en ontwerpen
 • creatieve werkzaamheden als schilderen en fotograferen
 • expressief werk als acteren en zingen
 • origineel en fantasievol zijn, dingen op een andere manier bekijken
 • interesse en een voorliefde voor cultuur

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van tegelzetter verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een tegelzetter bedraagt 75%. Dat betekent dat de kans gemiddeld is dat de taken en werkzaamheden van een tegelzetter binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een tegelzetter?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 36.884,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een tegelzetter met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend tegelzetter. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Wat is het aangeboden salaris van een tegelzetter over een langere periode? Als je kijkt naar de vacatures van nu en die van een maand tot een jaar geleden, dan is het gemiddeld aangeboden jaarsalaris van een tegelzetter € 31.000. Dat is afgerond bruto € 2.600 per maand. De aangeboden maandsalarissen in vacatures variëren tussen € 2.200 per maand en ongeveer € 3.000 per maand. De laagste salarissen zijn vaak startsalarissen terwijl de hogere salarissen worden geboden voor tegelzetters met veel werkervaring.Opleidingen en cursussen tegelzetter

Tegelzetter worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor tegelzetter.

Vacatures tegelzetter

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als tegelzetter? Bekijk hieronder de vacatures.


Is tegelzetter niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken realistisch & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Hovenier
 2. Planner
 3. Schilder
 4. Loodgieter
 5. Vrachtwagenchauffeur

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.