Toezichthouder worden
 

Toezichthouder worden

Toezichthouder worden
opleidingsniveau
mbo
kans op robotisering
8%
gemiddeld jaarsalaris
€ 46.855,-
vacatures
189
 

Wat doet een toezichthouder?

Een toezichthouder houdt letterlijk toezicht. Dit toezicht kan handhavend zijn. Bijvoorbeeld om te kijken of wet- en regelgeving wordt nageleefd maar ook kwaliteitsgericht. Om te kijken of een project goed verloopt en bijvoorbeeld bijgestuurd moet worden. Of een combinatie van die twee. Je kijkt naar de kwaliteit van een project maar let er ook op dat bij het project de geldende regels en afspraken worden nageleefd. Als je bijvoorbeeld betrokken bent bij een bouwproject dan kunnen je werkzaamheden bestaan uit het controleren van de voortgang van het werk, de technische kwaliteit, de veilige uitvoering van de werken, de juiste hoeveelheden van gebruikte materialen en de communicatie met de omwonenden en bedrijven. Daarnaast ben je vaak verantwoordelijk voor de projectadministratie. In deze rol wordt een toezichthouder soms ook een contractbeheerder genoemd. Heeft je rol als toezichthouder meer betrekking op handhaving dan ligt de nadruk bij de werkzaamheden op het toetsen van activiteiten aan de geldende wet- en regelgeving. Vaak werk je dan voor een overheidsinstantie of een bedrijf dat door een overheid of brancheorganisatie is ingeschakeld om activiteiten van bedrijven, particulieren en organisaties te controleren. Je kijkt dan bijvoorbeeld of men zich bij het verwijderen van asbest aan de regels houdt, subsidies rechtmatig worden gebruikt of men zich aan de milieuregels houdt.

Hoe word ik een toezichthouder

Toezichthouder worden? Toezichthouders beschikken bijna per definitie over specialistische kennis. Zonder relevante kennis kun je niet bepalen of activiteiten correct of goed worden uitgevoerd. In vacatures wordt er dan ook vaak gevraagd om een toezichthouder op een bepaald gebied of met een bepaalde specialisatie. Zoals een toezichthouder milieu, toezichthouder asbest, toezichthouder civiel of toezichthouder bouw. Jouw opleiding al dan niet in combinatie met jouw werkervaring bepalen dus op welk gebied jij een toezichthouder kan worden.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van toezichthouder bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van toezichthouder. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is toezichthouder misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

Intellectueel

 • dingen grondig bestuderen
 • problemen oplossen door middel van analyse
 • specialistisch werk
 • blijvend leren en kennis vergaren
 • wetenschappelijk onderzoek

Realistisch

 • fysiek werk
 • werk waarbij je vuil kan worden
 • machines of apparatuur bedienen
 • in de natuur en/of met dieren werken
 • buiten zijn
 • voertuigen besturen

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van toezichthouder verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een toezichthouder bedraagt 8%. Dat betekent dat de kans klein is dat de taken en werkzaamheden van een toezichthouder binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een toezichthouder?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 46.855,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een toezichthouder met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend toezichthouder. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris van een toezichthouder, over een langere periode, bedraagt € 38.000. Dat is bruto € 3.200 per maand. De aangeboden maandsalarissen in vacatures variëren tussen € 2.700 per maand en ongeveer € 3.700 per maand. De laagste salarissen zijn vaak startsalarissen terwijl de hogere salarissen worden geboden voor toezichthouders met veel werkervaring.Opleidingen en cursussen toezichthouder

Toezichthouder worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor toezichthouder.

Vacatures toezichthouder

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als toezichthouder? Bekijk hieronder de vacatures.


Is toezichthouder niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken intellectueel & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Software engineer
 2. KYC analist
 3. Programmeur
 4. Jurist
 5. Hacker

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.