Toezichthouder worden
 

Toezichthouder worden

Toezichthouder worden
opleidingsniveau
mbo
kans op robotisering
8%
gemiddeld jaarsalaris
€ 34.322,-
vacatures
125
 

Wat doet een toezichthouder?

Een toezichthouder houdt letterlijk toezicht. Dit toezicht kan handhavend zijn. Bijvoorbeeld om te kijken of wet- en regelgeving wordt nageleefd maar ook kwaliteitsgericht. Om te kijken of een project goed verloopt en bijvoorbeeld bijgestuurd moet worden. Of een combinatie van die twee. Je kijkt naar de kwaliteit van een project maar let er ook op dat bij het project de geldende regels en afspraken worden nageleefd. Als je bijvoorbeeld betrokken bent bij een bouwproject dan kunnen je werkzaamheden bestaan uit het controleren van de voortgang van het werk, de technische kwaliteit, de veilige uitvoering van de werken, de juiste hoeveelheden van gebruikte materialen en de communicatie met de omwonenden en bedrijven. Daarnaast ben je vaak verantwoordelijk voor de projectadministratie. In deze rol wordt een toezichthouder soms ook een contractbeheerder genoemd. Heeft je rol als toezichthouder meer betrekking op handhaving dan ligt de nadruk bij de werkzaamheden op het toetsen van activiteiten aan de geldende wet- en regelgeving. Vaak werk je dan voor een overheidsinstantie of een bedrijf dat door een overheid of brancheorganisatie is ingeschakeld om activiteiten van bedrijven, particulieren en organisaties te controleren. Je kijkt dan bijvoorbeeld of men zich bij het verwijderen van asbest aan de regels houdt, subsidies rechtmatig worden gebruikt of men zich aan de milieuregels houdt. In vacatures wordt er vaak gevraagd om een toezichthouder op een bepaald gebied of met een bepaalde specialisatie. Zoals een toezichthouder milieu, toezichthouder asbest, toezichthouder civiel of toezichthouder bouw. Toezichthouder worden? Toezichthouders beschikken bijna per definitie over specialistische kennis. Zonder relevante kennis kun je niet bepalen of activiteiten correct of goed worden uitgevoerd. Daarnaast ben je als toezichthouder iemand die geordend en goed georganiseerd is.

Naar opleidingen en vacatures

Kenmerken toezichthouder

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van toezichthouder. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is toezichthouder misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

Intellectueel

 • dingen grondig bestuderen
 • problemen oplossen door middel van analyse
 • specialistisch werk
 • blijvend leren en kennis vergaren
 • wetenschappelijk onderzoek

Realistisch

 • fysiek werk
 • werk waarbij je vuil kan worden
 • machines of apparatuur bedienen
 • in de natuur en/of met dieren werken
 • buiten zijn
 • voertuigen besturen

 

Toekomst beroep toezichthouder

De kans op robotisering van de werkzaamheden van een toezichthouder bedraagt 8%. Dat betekent dat de kans klein is dat de taken en werkzaamheden van een toezichthouder binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

Opleidingen en cursussen toezichthouder

Toezichthouder worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor toezichthouder.

Vacatures en salarissen toezichthouder

Het gemiddeld jaarsalaris van een toezichthouder bedraagt € 34.322,-. Bekijk hieronder de vacatures.


Is toezichthouder niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1200 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken intellectueel & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Programmeur
 2. Data analist
 3. Jurist
 4. Beleidsmedewerker
 5. Toezichthouder

Wil je weten of deze beroepen bij je passen? Doe dan de gratis beroepentest.