Tolk worden
 

Tolk worden

Tolk worden
opleidingsniveau
hbo
kans op robotisering
38%
gemiddeld jaarsalaris
onbekend
vacatures
1
 

Wat doet een tolk?

Wil jij tolk worden? Hieronder zie je welke opleidingen je voor dit beroep kunt volgen en welke vacatures er zijn voor tolken. Maar wat doet een tolk eigenlijk? Een tolk is een vertaler die gesproken tekst in woord of gebaar onmiddellijk vertaalt en uitspreekt in een andere taal. In tegenstelling tot een vertaler heeft een tolk geen bedenktijd. Tolken zal je vaker zien bij internationale bijeenkomsten waar deelnemers zoals bijvoorbeeld politici, zakenlieden en bezoekers van een congres, met elkaar willen communiceren zonder dat ze elkaars taal of een gemeenschappelijke beheersen. Daarnaast wordt de hulp van tolken bijvoorbeeld ook ingeroepen bij rechtszaken waar een verdachte niet de taal van het betreffende land spreekt. Bij dit soort zaken wordt overigens alleen de hulp ingeroepen van een beëdigd tolk.

Wat is een beëdigd tolk?

Een beëdigd tolk is een beschermde titel. Je mag jezelf alleen zo noemen als je aan een aantal eisen voldoet. Je moet bijvoorbeeld een aantoonbare kennis van de gesproken taal hebben. Daarnaast moet je een verklaring hebben waaruit blijkt dat je geen strafbare feiten hebt gepleegd. Tot slot moet je bij de rechtbank een eed afleggen waarna je officieel een beëdigd tolk bent.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van tolk bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van tolk. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is tolk misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Sociaal

 • mensen helpen en verzorgen
 • met mensen samenwerken
 • mensen lesgeven en iets bijbrengen
 • servicegericht en dienstverlenend werk

Artistiek

 • mooie dingen maken en ontwerpen
 • creatieve werkzaamheden als schilderen en fotograferen
 • expressief werk als acteren en zingen
 • origineel en fantasievol zijn, dingen op een andere manier bekijken
 • interesse en een voorliefde voor cultuur

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van tolk verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een tolk bedraagt 38%. Dat betekent dat de kans gemiddeld is dat de taken en werkzaamheden van een tolk binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een tolk?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment onbekend. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een tolk met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend tolk. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Opleidingen en cursussen tolk

Tolk worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor tolk.

Vacatures tolk

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als tolk? Bekijk hieronder de vacatures.


Is tolk niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken artistiek & sociaal. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Docent
 2. Trainer
 3. Pedagogisch medewerker
 4. Remedial teacher
 5. Vertaler

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.