Transportplanner worden
 

Transportplanner worden

Transportplanner worden
opleidingsniveau
mbo
kans op robotisering
99%
gemiddeld jaarsalaris
€ 28.195,-
vacatures
241
 

Wat doet een transportplanner?

Hieronder zie je welke opleidingen je voor dit beroep kunt volgen en welke vacatures er zijn voor transportplanners. Maar wat doet een transportplanner eigenlijk? Een transportplanner is een spilfiguur. Als transportplanner ben je de schakel tussen klanten en interne afdelingen en chauffeurs. Klanten nemen contact op met wensen over af te leveren producten. Deze zet je om in transportopdrachten. Daarnaast zijn er lopende transportopdrachten. Deze opdrachten wijs je toe aan chauffeurs op basis van het beschikbare transportmateriaal. Soms moet je ook voor extra chauffeurs of koeriers zorgen door deze in te huren. Gedurende je werkdag begeleid je chauffeurs en bewaak je de voortgang met inachtneming van de kwaliteitsstandaarden. Tegelijkertijd draag je zorg voor een correcte administratieve vastlegging in geautomatiseerde systemen. Veel transport is internationaal. Hierdoor moet je soms ook redelijk goed Engels of een andere taal beheersen voor communicatie met buitenlandse klanten.  

Hoe word ik een transportplanner?

Wil jij transportplanner worden? Kies dan voor een opleiding logistiek op middelbaar niveau. Of je moet kunnen aantonen al werkervaring te hebben gehad in de logistieke planning. Daarnaast wordt er in vacatures vaak gevraagd om iemand met een bepaalde talenkennis en kennis van automatiseringssystemen (zoals Excel).

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van transportplanner bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van transportplanner. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is transportplanner misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

Realistisch

 • fysiek werk
 • werk waarbij je vuil kan worden
 • machines of apparatuur bedienen
 • in de natuur en/of met dieren werken
 • buiten zijn
 • voertuigen besturen

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van transportplanner verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een transportplanner bedraagt 99%. Dat betekent dat de kans zeer groot is dat de taken en werkzaamheden van een transportplanner binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een transportplanner?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 28.195,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een transportplanner met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend transportplanner. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Kijk je naar het salaris wat over een langere periode is aangeboden, dan bedraagt dat voor een transportplanner gemiddeld € 33.000 per jaar. Dat is bruto € 2.800 per maand. De aangeboden maandsalarissen in vacatures variëren tussen € 2.000 per maand en ongeveer € 3.500 per maand. De laagste salarissen zijn vaak startsalarissen terwijl de hogere salarissen worden geboden voor transportplanners met veel werkervaring.Opleidingen en cursussen transportplanner

Transportplanner worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor transportplanner.

Vacatures transportplanner

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als transportplanner? Bekijk hieronder de vacatures.


Is transportplanner niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken ondernemend & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Projectmanager
 2. Accountant
 3. Recruiter
 4. Commercieel medewerker
 5. Vertegenwoordiger

Wil je weten welke ondernemerscompetenties jij hebt? Doe dan de ondernemerstest.