Verkoopspecialist worden
 

Verkoopspecialist worden

Verkoopspecialist worden
opleidingsniveau
mbo
kans op robotisering
92%
gemiddeld jaarsalaris
€ 39.000,-
vacatures
12
 

Wat doet een verkoopspecialist?

Een verkoopspecialist is een verkoper van tastbare producten aan consumenten. Als verkoopspecialist detailhandel kun je werken in verschillende soorten winkels, zoals een boekwinkel, juwelier, drogisterij-parfumerie, bouwmarkt, tuincentrum, muziekwinkel, hobby- of speelgoedzaak. In ieder geval ben je de expert en kun je klanten als de beste adviseren. Je werkzaamheden bestaan onder andere uit het verwelkomen en adviseren van klanten, afhandelen van klachten, bedienen van de kassa, bestellen en presenteren van artikelen en op orde houden van de winkel. Een verkoopspecialist wordt ook wel een winkelier, detailhandelaar of detaillist genoemd.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van verkoopspecialist bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van verkoopspecialist. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is verkoopspecialist misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van verkoopspecialist verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een verkoopspecialist bedraagt 92%. Dat betekent dat de kans groot is dat de taken en werkzaamheden van een verkoopspecialist binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een verkoopspecialist?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 39.000,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een verkoopspecialist met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend verkoopspecialist. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Opleidingen en cursussen verkoopspecialist

Verkoopspecialist worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor verkoopspecialist.


Is verkoopspecialist niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken ondernemend & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Projectmanager
 2. Accountant
 3. Recruiter
 4. Commercieel medewerker
 5. Vertegenwoordiger

Wil je weten welke ondernemerscompetenties jij hebt? Doe dan de ondernemerstest.