Voedingsdeskundige worden
 

Voedingsdeskundige worden

Voedingsdeskundige worden
opleidingsniveau
hbo
kans op robotisering
13%
gemiddeld jaarsalaris
€ 42.000,-
vacatures
1
 

Wat doet een voedingsdeskundige?

Als voedingsdeskundige help je mensen of organisaties op het gebied van voeding. Als voedingsdeskundige ben je, zoals de naam al zegt, deskundige op het gebied van voeding. Als voedingsdeskundige beschik je over de nodige kennis op het gebied van anatomie en fysiologie en weet je natuurlijk veel van overgewicht, ondergewicht, afslanken, het volgen van diëten, voedingsgerelateerde klachten (zoals voedselallergieën, diabetes, spijsverteringsproblemen, migraine, vermoeidheid, huidproblemen), en voedingsbehoeften bij specifieke groepen als sporters, kinderen, ouderen en zwangere vrouwen. Hoe word je voedingsdeskundige? Voedingsdeskundige is geen beschermde titel. Toch zijn er op HBO niveau diverse opleidingen tot voedingsdeskundige. Waar werkt een voedingsdeskundige? Als voedingsdeskundige kun je een eigen praktijk beginnen. Maar er zijn ook voedingsdeskundigen die werken als voedingsvoorlichter bij scholen, afslankinstituten, bedrijven, sportscholen of overheidsorganisaties. Een voedingsdeskundige is geen diëtist. Alhoewel deze twee beroepsnamen vaak door elkaar worden gebruikt is een diëtist een beschermd beroep en wordt een diëtist doorgaans ingeschakeld bij het coachen en helpen van mensen met medische klachten in relatie tot voeding. Het verschil tussen een voedingsdeskundige en een gewichtsconsulent is dat een gewichtsconsulent vooral mensen (zonder medische klachten) begeleidt bij overgewicht en dat je als voedingsdeskundige ook voorlichting of advies kunt geven.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van voedingsdeskundige bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van voedingsdeskundige. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is voedingsdeskundige misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Sociaal

 • mensen helpen en verzorgen
 • met mensen samenwerken
 • mensen lesgeven en iets bijbrengen
 • servicegericht en dienstverlenend werk

Intellectueel

 • dingen grondig bestuderen
 • problemen oplossen door middel van analyse
 • specialistisch werk
 • blijvend leren en kennis vergaren
 • wetenschappelijk onderzoek

Realistisch

 • fysiek werk
 • werk waarbij je vuil kan worden
 • machines of apparatuur bedienen
 • in de natuur en/of met dieren werken
 • buiten zijn
 • voertuigen besturen

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van voedingsdeskundige verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een voedingsdeskundige bedraagt 13%. Dat betekent dat de kans onder gemiddeld is dat de taken en werkzaamheden van een voedingsdeskundige binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een voedingsdeskundige?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 42.000,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een voedingsdeskundige met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend voedingsdeskundige. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Opleidingen en cursussen voedingsdeskundige

Voedingsdeskundige worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor voedingsdeskundige.

Bij NTI volg je de volgende opleidingen geheel kosteloos of voordeliger met het STAP-budget:

Ga voor meer opleidingen naar > 

Vacatures voedingsdeskundige

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als voedingsdeskundige? Bekijk hieronder de vacatures.

Er zijn geen vacatures gevonden voor dit beroep. Ga naar Adzuna.nl voor alle vacatures in Nederland.

Is voedingsdeskundige niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken intellectueel & sociaal. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.