Wethouder worden
 

Wethouder worden

Wethouder worden
opleidingsniveau
hbo
kans op robotisering
1%
gemiddeld jaarsalaris
€ 39.558,-
vacatures
183
 

Wat doet een wethouder?

Na de verkiezen bepalen de gekozen gemeenteraadsleden wie er wethouder worden. Samen met de burgemeester vormen de wethouders het college van bestuur, B&W genaamd. Elke wethouder heeft een portefeuille. Dat zijn bepaalde taken en werkterreinen. Bijvoorbeeld onderwijs en cultuur of volkshuisvesting of ruimtelijke ordening. Deze portefeuilles kunnen per gemeente verschillen. Bij kleine gemeenten heb je maar een paar wethouders en bij grotere gemeenten kunnen dat er wel vijf of zes zijn. Aan de gemeenteraad leg je verantwoording af over je gevoerde beleid. De gemeenteraad bepaalt in hoofdlijnen welke ruimte je als wethouder hebt. Een wethouder kun je op nationaal niveau vergelijken met een minister. De functie van wethouder is meestal een fulltime baan. In België wordt een wethouder een schepen genoemd. Als wethouder ben je heel ondernemend. Je moet soms beslissingen nemen die een grote impact kunnen hebben. Je bent verantwoordelijk voor beleid en hebt geen moeite je standpunten te verdedigen in de raad, op de radio of tv of bij publieke bijenkomsten. Presenteren en toespraken houden vind je leuk. Daarnaast dien je het publieke belang en kom je op voor de belangen van je achterban. Wil je wethouder worden? Dan zal je ten eerste politiek actief moeten zijn. Bijvoorbeeld door lid te zijn van een politieke partij bij jou in de regio. Dit kan een lokale afdeling zijn van een landelijke partij maar ook een lokale partij. De meeste wethouders zijn voordat zij wethouder werden gemeenteraadslid geweest.

Naar opleidingen en vacatures Naar CV maken

Persoonlijkheidskenmerken wethouder

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van wethouder. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is wethouder misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Ondernemend Sociaal

Toekomst beroep wethouder

De kans op robotisering van de werkzaamheden van een wethouder bedraagt 1%. Dat betekent dat de kans zeer klein is dat de taken en werkzaamheden van een wethouder binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

Opleidingen en cursussen wethouder

Wethouder worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor wethouder.


Is wethouder niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1200 veelvoorkomende beroepen!

Persoonlijkheidskenmerken wethouder

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Ondernemend

  • werkzaamheden initiëren en opstarten
  • mensen aansturen en leiden
  • verantwoordelijkheid nemen en dragen
  • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

Sociaal

  • mensen helpen en verzorgen
  • met mensen samenwerken
  • mensen lesgeven en iets bijbrengen
  • servicegericht en dienstverlenend werk


Ontdek welke beroepen bij jouw persoonlijkheid passen!

Gratis beroepentest
CV.nl

Curriculum Vitae (CV) wethouder maken?

Een goed CV is nog steeds erg belangrijk. In een sollicitatieprocedure wordt er vrijwel altijd om een CV gevraagd. Maar hoe zorg je voor een aansprekend CV die de kans op jouw droombaan vergroot?
Via CV.nl kun je nu een wethouder CV maken. Eenvoudig in te vullen, keuze uit 32 professionele templates, direct te downloaden en klaar voor gebruik!