Docent wiskunde worden
 

Docent wiskunde worden

Docent wiskunde worden
opleidingsniveau
hbo
kans op robotisering
3%
gemiddeld jaarsalaris
€ 54.217,-
vacatures
99
 

Wat doet een docent wiskunde?

Een docent wiskunde of een wiskundeleraar geeft les op het gebied van wiskunde. Meestal in het voortgezet, middelbaar en hoger beroepsonderwijs. Soms ook op particuliere scholen of huiswerkinstituten. Wat doet een docent wiskunde? Bijbrengen van elementaire rekenvaardigheden, aangevuld met praktische, abstracte en toegepaste wiskunde en andere probleemoplossende strategieën. Zoals kansberekeningen, meetkunde en statistiek. Als docent wiskunde hou je van je vak en vertel je graag hierover. Je vind het leuk om jongeren te inspireren en enthousiast te krijgen voor wiskunde en de vele mogelijkheden die dit vak biedt. Docent wiskunde worden? Afhankelijk van het soort onderwijsinstelling waaraan je lesgeeft, is doorgaans een opleidingsniveau van hbo of hoger vereist. Bijvoorbeeld op het gebied van wiskunde, informatica of een exacte studie als natuurkunde. Bij de meeste onderwijsinstellingen moet je wel een bevoegdheid tot het geven van onderwijs hebben. Een onderwijsbevoegdheid kun je halen door een lerarenopleiding af te ronden aan een hogeschool of universiteit. Vanwege het gebrek aan wiskundeleraren zijn er genoeg onderwijsinstellingen die graag met je meedenken bij het behalen van een onderwijsbevoegdheid. Maar je kunt tegenwoordig ook via thuisstudies en online opleidingen leraar wiskunde worden.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van docent wiskunde bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van docent wiskunde. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is docent wiskunde misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Sociaal

 • mensen helpen en verzorgen
 • met mensen samenwerken
 • mensen lesgeven en iets bijbrengen
 • servicegericht en dienstverlenend werk

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

Artistiek

 • mooie dingen maken en ontwerpen
 • creatieve werkzaamheden als schilderen en fotograferen
 • expressief werk als acteren en zingen
 • origineel en fantasievol zijn, dingen op een andere manier bekijken
 • interesse en een voorliefde voor cultuur

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van docent wiskunde verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een docent wiskunde bedraagt 3%. Dat betekent dat de kans zeer klein is dat de taken en werkzaamheden van een docent wiskunde binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een docent wiskunde?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 54.217,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een docent wiskunde met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend docent wiskunde. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Opleidingen en cursussen docent wiskunde

Docent wiskunde worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor docent wiskunde.

Vacatures docent wiskunde

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als docent wiskunde? Bekijk hieronder de vacatures.


Is docent wiskunde niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die hoog scoren op de kenmerken sociaal & ondernemend. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Mediator
 2. Orthopedagoog
 3. Accountmanager
 4. Horecamedewerker
 5. Klantenservicemedewerker

Wil je weten welke ondernemerscompetenties jij hebt? Doe dan de ondernemerstest.